Ειδησεογραφικό site

«Καυτός» Αύγουστος για την κυβέρνηση: Τα προαπαιτούμενα, τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα και τα 20 δισ. της πρώτης δόσης

30

Πλήρης υποχρεώσεων είναι για το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Αύγουστος και με τα χρονοδιαγράμματα ενόψει του νέου Μνημονίου να είναι ασφυκτικά, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να φέρει ένα μεγάλο πακέτο με προαπαιτούμενα, με στόχο την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Αξιόπιστες πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μιλούν για ένα ποσό της τάξεως των 20-25 δισ. ευρώ σημειώνοντας σε όλους τους τόνους πως «δεν φαίνεται ούτε από την άλλη πλευρά να προκρίνεται το δάνειο-γέφυρα».

Αντιθέτως, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr μετά και τις πρώτες επαφές των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κκ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, τέθηκε από όλες τις πλευρές ο στόχος «να έχουμε τελειώσει μέχρι τις 14 του μήνα», κάτι που θα φανεί κατά πόσο θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Το κλίμα πάντως στη χθεσινή συνάντηση των δυο πλευρών φαίνεται πως ήταν καλό, με τους επικεφαλής των θεσμών να δείχνουν ήρεμοι, έχοντας απέναντί τους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αντί του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί».

Ο… λογαριασμός που καλείται να πληρώσει η Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στις οικονομικές υποχρεώσεις που καλείται να αποπληρώσει το επόμενο διάστημα εντός και εκτός συνόρων:

• Τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου (3,2 δισ. ευρώ)
• Υποχρεώσεις προς το Δημόσιο
• 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο
• Η κάλυψη των 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών τα υπουργεία Υγείας- Εργασίας

Σήμερα, το κουαρτέτο των θεσμών θα ανοίξει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ενώ τις επόμενες ώρες επίκεινται έλεγχοι των κλιμακίων στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, δίχως να υπάρξουν ωστόσο συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών.

Πηγή: Iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.