Ειδησεογραφικό site

«Καυτή» μονομαχία αναμένεται στην «αρένα» του debate την Τετάρτη – Πυρετώδεις προετοιμασίες σε όλα τα κομματικά επιτελεία

38

 

Πυρετωδώς προετοιμάζονται από σήμερα τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο αρχηγών Αλέξης Τσίπρα και Βαγγέλη Μειμαράκη.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές εξελίχθηκαν σε ντέρμπι με αμφίρροπο αποτέλεσμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά υπέρ του ενός ή του άλλου στο όριο του στατιστικού λάθους, ίσως είναι η πρώτη φορά που μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Άλλωστε το διακύβευμα των εκλογών τείνει να διαμορφωθεί στο ποιό κόμμα είναι καταλληλότερο για να υλοποιήσει το μνημόνιο, που όλες οι συστημικές δυνάμεις έχουν ψηφίσει  και το δίλημμα της τελευταίας εβδομάδας θα κωδικοποιηθεί στο Τσίπρας ή Μεϊμαράκης.

Οι δύο αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εκφράζουν δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους: Ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς πολιτικών, ο Αλέξης Τσίπρας, από την εναλλακτική αριστερά απέναντι σε έναν πολιτικό της παλαιάς φρουράς τον Βαγγέλη Μειμαράκη, από τον σκληρό πυρήνα της παραδοσιακής λαικής δεξιάς.

Για το μεταξύ τους ντιμπέιτ επιλέχθηκε η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου με διοργάνωση που θα έχει η δημόσια τηλεόραση. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών για τους όρους είναι σε εξέλιξη. Αν και τα διαδικαστικά έχουν την σημασία τους, δύσκολα θα οδηγήσουν σε ματαίωση αφού και οι δύο αρχηγοί έχουν κάνει δηλώσεις ότι όχι απλώς δεν θέλουν να το αποφύγουν αλλά αντίθετα το επιδιώκουν.

Προειδοποιητικές βολές

Το γάντι πέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα την Πέμπτη 27 Αυγούστου, την ημέρα της ανακοίνωσης των εκλογών δήλωσε: “Ήδη ζήτησα,  τουλάχιστον δυο ντιμπέιτ. Τουλάχιστον δύο φορές να βρεθούμε στο διάλογο…Και επειδή ξέρω, ότι θα βάλουνε διάφορα διαδικαστικά στις συζητήσεις στη διακομματική, από τώρα του λέω ότι με όποιους όρους θέλει, με  όποιες προϋποθέσεις θέλει, όποια μέρα θέλει και όποια ώρα θέλει, φτάνει να γίνει διάλογος… Γιατί οι πολίτες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν». Η απάντηση από τον κ. Τσίπρα ήλθε σε παρόμοιους τόνους από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες αργότερα: «Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει». Γιατί, όπως είπε, εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού. Ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ’ όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει».

Ωστόσο το εμπόδιο προέκυψε από εκεί που δεν το περίμεναν. Σύμφωνα με πληροφορίες το Mega εξέφρασε την θέληση να στείλει σαν εκπρόσωπό του τον Γιάννη Πρετεντέρη, ενδεχόμενο στο οποίο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίζει πάντως και το όνομα του διευθυντή του σταθμού, Μανώλη Καψή.

Όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος η ΝΔ ήταν πολύ πίσω και ο κ. Μεϊμαράκης έμοιαζε να έχει κάθε λόγο για ένα ντιμπέιτ με το οποίο ίσως θα μείωνε την διαφορά. Τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ελαφρό προβάδισμα και μοιάζει να έχει λόγους ο κ. Τσίπρας. Φάνηκε αυτό στην άτυπη διακομματική. Στην τελευταία σύσκεψη οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερο άκαμπτοι όσον αφορά την ημερομηνία σαν να ήταν πρόθυμοι να υποχωρήσουν για να μην χαθεί η αναμέτρηση.

Λαική δεξιά εναντίον φιλελεύθερης αριστεράς

Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία ενδιαφέρουσα σύγκρουση αλλά και σύγκριση για τους τηλεθεατές δύο πολιτικών κόσμων. Ο κ. Μειμαράκης είναι αναμφίβολα εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής φρουράς. Ίσως και ο τελευταίος που διεκδικεί την πρωθυπουργία από την φρουρά αυτή. Μετά τον κ. Μεϊμαράκη η σκυτάλη της ηγεσίας ακόμη και στη ΝΔ θα περάσει στην επόμενη γενιά. Δεν κρύβει ότι είναι παλαιός: «συνδυάζουμε το παλιό με το καινούργιο» είπε στην ομιλία του στην Ρηγίλλης και σίγουρα αποτελεί την γέφυρα. Παράλληλα ο κ. Μειμαράκης αν και παλιός αρθρώνει έναν καινοφανή πολιτικό λόγο, άμεσο, λαικό και απλό. Όπως έχει επίσης πει «εμείς δεν είμαστε δήθεν». Δεν είναι μόνο γιατί απευθύνεται στα λαικά στρώματα της δεξιάς παράταξης, αλλά και γιατί σε όλη του την πολιτική διαδρομή, αυτή την γλώσσα μιλούσε. Υπ’ αυτή την έννοια είναι γνήσιος κάτι που ήδη έχει κάνει θετική αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικός της νεότερης γενιάς, τον χωρίζει ηλικιακά και πολιτικά μία εικοσαετία από τον κ. Μειμαράκη. Παρότι ως αριστερός υποτίθεται πως απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα είναι παιδί της μεσαίας τάξης. Παρά το πέρασμά του από την ΚΝΕ είναι πολιτικός που ανδρώθηκε στην άνοδο της ακτιβιστικής εναλλακτικής αριστεράς, όταν δέσποζε το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης, με ευρωπαικό και κοσμοπολίτικο προσανατολισμό. Το ποιος απευθύνεται με πιο άμεσο και κατανοητό τρόπο στα λαικά στρώματα μένει να αποδειχθεί.

Για το ντιμπέιτ πέρα από τον κύκλο των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μεταξύ τους διάλογος και ερωταποκρίσεις. Το σκηνικό που ευνοεί είναι να στέκονται όρθιοι, άλλωστε και στις παλαιότερες αναμετρήσεις αρχηγών είχε γίνει. Οι διάλογοι που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης στην Βουλή από τα έδρανα και όχι από το βήμα, δίχως σημειώσεις με αυθόρμητο τρόπο και επιχειρήματα, είναι το μοντέλο αντιπαράθεσης και για τους δυό.

“Τακτικιστής” VS “Παλαιοκομματικού”

Ήδη οι δύο αρχηγοί έχουν ξεκινήσει την ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων: «Είναι και ψευταράκος, είναι και πονηρούλης, είναι και τακτικιστής» ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη για τον αντίπαλό του μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν τον έχει χαρακτηρίσει επίσης «αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, επικίνδυνο». Αν και τον συμβούλευσαν να περιορίσει τις αναφορές στον κ. Τσίπρα σε κάθε του ομιλία θα του αφιερώσει και μία παράγραφο επί προσωπικού. Αλλά και ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε πίσω. Η απάντηση ήλθε συμπυκνωμένη από την ομιλία του στο Αιγάλεω και ήταν εξίσου σκληρή. Στο «αίτημα» όπως είπε για κυβέρνηση συνεργασίας απάντησε στον κ. Μεϊμαράκη στην γλώσσα του, «δεν σφάξανε» και πρόσθεσε: «Της Ρηγίλλης τα παιδιά δίνουν τα ρέστα τους να τελειώσουνε μαζί μας…Με επικεφαλής τον κ. Μεϊμαράκη, την προσωποποίηση του παλαιοκομματισμού. Ρωτήστε όποιον άνθρωπο θέλετε, να σας περιγράψει πως θα ήταν ο παλιοκομματισμός αν ήταν ένα πρόσωπο. Τον υπηρεσιακό αρχηγό της ΝΔ θα σας περιγράψει. Τον κ. Μεϊμαράκη…».

Όσον αφορά τα επιχειρήματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι δύο αρχηγοί έχουν υπογράψει το μνημόνιο, αμφότεροι κατηγορούν ο ένας τον άλλο για το ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εμφανίσει τον κ. Μεϊμαράκη ως τον εκπρόσωπο του παλαιού φθαρμένου συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής που οδήγησε την χώρα στο «χαντάκι» από το οποίο προσπαθεί εκείνος να την βγάλει. Θα επιχειρήσει να εμφανίσει ότι «το αμαρτωλό παρελθόν» του συστήματος που εκφράζει ο κ. Μεϊμαράκης προεξοφλεί και την ανάλογη συνέχεια στο μέλλον. Ο κ. Μεϊμαράκης πάλι, χωρίς να θέλει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αναγκαστικά υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία όπως και οι προοπτικές της ήταν πολύ καλύτερη όταν την παρέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από το σημείο που την οδήγησε με την «ανεπάρκειά της».

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μειμαράκης έχουν πρόβλημα να αρθρώσουν ένα αφήγημα για την επόμενη ημέρα ώστε να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν την κοινωνία. Πώς να κρύψουν άλλωστε τις δύσκολες πτυχές του μνημονίου το οποίο συνυπέγραψαν; Την τελευταία εβδομάδα η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί αναγκαστικά στο «ποιος θα εφαρμόσει με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα το μνημόνιο, και ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός: Τσίπρας ή Μεϊμαράκης». Τα ερωτήματα αυτά θα συμπυκνωθούν και στη μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση. Με τον λαικό του στυλ και τον απλό λόγο πάνω σε συγκεκριμένα θέματα ο κ. Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει το ντεσαβαντάζ της υπεράσπισης της φιλελεύθερης οικονομίας. Ήδη έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να του κάνουν «λιανά τα βασικά θέματα της οικονονομίας». Ο κ. Τσίπρα παίξει πάνω στον «νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της οικονομικής πρότασης της ΝΔ», αντιτάσσοντας τον εξ ορισμού κοινωνικό χαρακτήρα της αριστεράς. Ο κ. Μεϊμαράκης εν τέλει με την γνησιότητα της λαικής δεξιάς θα επιχειρήσει να εκθέσει την αριστερά των σαλονιών και της μεσαίας τάξης.

Όλοι εναντίον όλων και στην μέση ο Τσίπρας

“Είμαστε μόνοι εναντίον όλων”, επαναλαμβάνει σε κάθε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το αν αληθεύει θα φανεί στο ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το βράδυ.

Καθώς μετά από αρκετές συζητήσεις στην διακομματική βρέθηκε η φόρμουλα ώστε στο μεγάλο ντιμπέιτ οι αρχηγοί να έχουν και μεταξύ τους διάλογο -ώστε να μην εξελιχθεί σε παράλληλους μονολόγους με απαντήσεις στους δημοσιογράφους- μπορεί να εξελιχθεί σε “όλοι εναντίον όλων και στην μέση ο Τσίπρας”.

Πάντως καθώς στις εκλογές του 2012 και του 2015 δεν υπήρξαν τηλεοπτικές αναμετρήσεις, είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν σε αντιπαράθεση. Ο μόνος που έχει παρόμοια εμπειρία είναι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πήρε μέρος στα ντιμπέιτ του 2009, αλλά και από τις αναμετρήσεις του στην Ευρωπαική Ένωση όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής. Η εμπειρία μάλιστα θα του χρειαστεί καθώς δεν θα έχει απέναντί του μόνο τον Βαγγέλη Μειμαράκη με τον οποίο άλλωστε θα αναμετρηθούν και σε μονομαχία λίγες ημέρες αργότερα, αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς, τον Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και τον μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες “σύντροφό του” Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αλλά και ο κ. Κουτσούμπας έχει ήδη δείξει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στο νέο κίνδυνο της Λαϊκής Ενότητας από την οποία αντλούν από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας όπως είναι φυσικό θα δεχθεί είτε ευθέως είτε κατά τον κύκλο των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους την περισσότερη κριτική για τα πεπραγμένα του το επτάμηνο. Ο μόνος σύμμαχός του θα είναι ο κ. Πάνος Καμμένος που θα τον βοηθήσει να «ξεπεράσει το σπάσιμο στο αριστερό του χέρι» όπως είναι και το σχετικό διαφημιστικό σποτάκι των ΑΝΕΛ. Η αντιπαράθεση του κ. Καμμένου με τον άλλοτε «ομόσταυλο» Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και τον «άσπονδο εχθρό», Σταύρο Θεοδωράκη έχει ενδιαφέρον. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων πάντως παρότι επέμειναν να βρεθεί ένας τρόπος για απευθείας διάλογο, ήδη σκέπτονται ότι αν εμφανιστούν όλοι εναντίον του κ. Τσίπρα κινδυνεύουν να τον καταστήσουν συμπαθή στην κοινή γνώμη.

Το ντιμπέιτ ορίστηκε για τις 9.00 το βράδυ της Τετάρτης μετά από υποχώρηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην άτυπη συνάντηση της διακομματικής την περασμένη Παρασκευή. Στην προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων είχε προκύψει πλήρες αδιέξοδο καθώς κανείς δεν δεχόταν να αλλάξει το πρόγραμμά του στην ΔΕΘ. Τελικά υποχώρησε ο κ. Καμμένος. Το θέμα των ημερομηνιών όμως είναι ουσιαστικό. Οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων ζήτησαν να είναι το ντιμπέιτ όλων την τελευταία εβδομάδα και πιο κοντά στις εκλογές. Και όχι στις 9 Σεπτεμβρίου δέκα ημέρες νωρίτερα καθώς ο χρόνος είναι πυκνός και οι όποιες εντυπώσεις θα έχουν ξεθωριάσει. Τα δύο μεγάλα κόμματα όμως που ρίχνουν το βάρος περισσότερο στην μεταξύ τους αναμέτρηση δεν έδειξαν ανάλογη ευαισθησία.

Το ντιμπέιτ θα γίνει στα στούντιο της ΕΡΤ που θα ορίσει και τον συντονιστή που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Πάνος Χαρίτος. Ενώ όμως οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι καινούργιοι δεν ισχύει το ίδιο και για τους δημοσιογράφους που θα είναι «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε παρόμοιες αναμετρήσεις. Τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας Mega, Ant1, Star, Alpha, ΣΚΑΙ και Έψιλον θα επιλέξουν τον εκπρόσωπό τους με μόνο περιορισμό από την πλευρά της διακομματικής να είναι πολιτικός συντάκτης και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Από το Mega πιθανόν να είναι κάποιος από τους Όλγα Τρέμη ή Νίκο Ευαγγελάτο, από τον Ant1 η Μαρία Χούκλη, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από τον ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη και από το Έψιλον παίζει το όνομα του πολιτικού συντάκτη Γιάννη Χρηστάκου αν και θέλουν να εμφανιστούν οι παλαίμαχοι Κώστς Χαρδαβέλας και Μάκης Γιομαπαζολιάς.

Οι αρχηγοί θα είναι καθιστοί στο στούντιο που θα διαμορφώσει η ΕΡΤ, το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 9.00 το βράδυ με προβλεπόμενο χρόνο διάρκειας τέσσερις ώρες. Θα υπάρξουν τεσσέρις θεματικές ενότητες: Κοινωνικό κράτος-Δημόσια διοίκηση, Οικονομία-Ανάπτυξη, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εξωτερική Πολιτικη. Μετά οι αρχηγοί θα έχουν την δυνατότητα να απεθύνουν ερωτήσις ο ένας στον άλλο ή να απαντήσουν σε κάτι που ανέφερε κάποιος νωρίτερα. Στο τέλος ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση. Οι αρχηγοί θα έχουν ενάμισι λεπτό χρόνο για την πρώτη απάντηση και μισό λεπτό επιπλέον αν ο δημοσιογράφος επιμείνει με συμπληρωματική ερώτηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.