Ειδησεογραφικό site

Καταπονημένη η Ελλάδα τερματίζει τον πεντάμηνο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες, με έπαθλο τη συμφωνία – Τι να περιμένουμε από αύριο;

76

Του Γιάννη Μιχαήλ

Ύστερα από έναν μαραθώνιο πέντε μηνών, με ατέρμονες συζητήσεις, διαβουλεύσεις, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, εντάσεις, ανατροπές, αλληλοκατηγορίες, μισόλογα και υπονοούμενα, ήρθε η ώρα του τερματισμού. Η Ελλάδα καταπονημένη και αφυδατωμένη (στην κυριολεξία), από το υγρόν πυρ της ρευστότητας, θα τερματίσει απόψε στις Βρυξέλλες ενώπιον των Ευρωπαίων Ελλανοδικών, λαμβάνοντας, ως κότινον της νίκης μια συμφωνία, η οποία, δεν θα ισχυριζόταν κανείς, ότι είναι αντάξια των προσδοκιών, όλων εκείνων οι οποίοι – με υστεροβουλία ή αφέλεια – παρότρυναν τον μαραθωνοδρόμο να τρέξει σε μια διαδρομή, η οποία, όπως απεδείχθη, ήταν στρωμένη με αγκάθια.

Όλο αυτό το διάστημα του πενταμήνου, ειπώθηκαν και γράφτηκαν άπειρες απόψεις, εικασίες, πληροφορίες, υπερβολές, ανοησίες, σενάρια και πομφόλυγες. Το κερασάκι, όμως, στην τούρτα, η μόνιμη επωδός σε όλον αυτόν τον καταιγισμό, ήταν ένα-διπλό- ερώτημα. Θα γίνει ή όχι συμφωνία. Και πολλοί, το πήγαιναν και λίγο παραπέρα. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όλοι όσοι παρατηρούν τα δεδομένα, τα οποία η πραγματικότητα της ζωής επιτάσσει, υποστήριζαν όλο αυτό το πεντάμηνο, ότι συμφωνία θα γίνει, στη βάση αυτών που οι δανειστές επέβαλαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες υπέγραψαν τα δυο (επαχθή) προηγούμενα μνημόνια. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες στην απλοϊκή γλώσσα του παζαριού έχουν την έννοια του «πέντε πάνω, πέντε κάτω». Όλες οι άλλες «κορώνες και τσιρίδες» περί ρήξης και σύγκρουσης, είναι για κατανάλωση φθηνής χυλόπιττας, η οποία σερβίρεται σε αφελείς.

Το γεγονός της τωρινής συμφωνίας (που θα μοιάζει με την προηγούμενη) έχει την απλή (απλούστατη) ερμηνεία της. Η χώρα μας, χρειάζεται κάθε χρόνο, για να πορεύεται 50 δις. ευρώ δανεικά. Και αφού δεν μπορεί να τα βρει από την ελεύθερη αγορά, επειδή τα επιτόκια είναι απαγορευτικά (αλλά ούτε θα τα πάρει από Ρωσο-κινεζο-ινδο-βραζιλιάνους επενδυτές), είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στους συνήθεις ύποπτους «αιμοδότες» μας. Οι οποίοι, μας έχουν δανείσει με περίπου 250 δις. (τώρα, πως θα τα πάρουν πίσω, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, ενός άλλου παπά Ευαγγέλιο). Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, όμως; Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οφείλει, μόλις επιστρέψει οίκαδε αύριο, να κάτσει κάτω και να βρει τις διεξόδους, για ανάκαμψη της οικονομίας. Η οποία για να επιτευχθεί, χρειάζεται μόνον επενδύσεις. Ας εγκαταλείψει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ τις στείρες ιδεοληψίες και ας δει την πραγματικότητα κατάματα. Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δυο μόνο προϋποθέσεις:

1)   Αρραγές εθνικό μέτωπο (και όχι διχαστικές κορώνες)

2)   Ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις.

Στο χέρι του πρωθυπουργού είναι να τα υλοποιήσει και τα δυο. Γιατί δεν υπάρχει άλλο χάσιμο χρόνου. Αρκετοί ήταν οι 5 μήνες απραξίας.

Υ.Γ.: Παραθέτω, όλες τις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου, οι οποίες αποτυπώνουν τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία και περιγράφουν την πραγματική πολιτική τους διάσταση, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις συνέπειες της ρήξης, ο έντιμος συμβιβασμός είναι ο στόχος» ανέφερε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναφερόμενος στα θετικά μηνύματα που έρχονται από την Κομισιόν, ότι η πρόταση της Ελλάδος είναι μία «καλή βάση για πρόοδο» σχολίασε: «ότι πάμε καλά σημαίνει ότι είμαστε πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών. Από την πλευρά τους αυτό σημαίνει ότι μετακινούμαστε εμείς στις προτάσεις των δανειστών και φαίνεται αυτό θα τους ικανοποιήσει» συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση και συγκεκριμένα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για έμμεση μείωση συντάξεων. «Πρόκειται για μέτρα» συνέχισε «που είναι στην κατεύθυνση του ίδιου προγράμματος που επεβλήθη στη χώρα». «Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι έχει εκλεγεί για να διαγράψει χρέος, για να καταργήσει το μνημόνιο, για να πάρει πακέτο επανεκκίνησης και για να μεταφέρει την άποψη του λαού ότι το μνημόνιο που παρουσιάστηκε ως θεραπεία αποδείχθηκε μέχρι τώρα η απόλυτη καταστροφή» είπε. «Το επικίνδυνο είναι, κι εκεί θα δώσει μάχη ο πρωθυπουργός, να μην του μετακυλήσουν οι εταίροι την ιδιοκτησία του παλιού μνημονίου» συμπλήρωσε. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μάχη των μαχών» και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα αυτά που διαβάσατε τα λέει ο κ. Μητρόπουλος, όχι κάποιος πολιτικός – «μερκελιστής», υπηρέτης των δανειστών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.