Ειδησεογραφικό site

Κατακόρυφη πτώση για το γιουάν – H μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων

33

 

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών κατέγραψε το γιουάν σήμερα, υποχωρώντας σε χαμηλό τριετίας, μετά την κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα σχεδόν κατά 2%.

Η κεντρική τράπεζα την περιέγραψε ως «εφάπαξ υποτίμηση» και τη χαρακτήρισε μεταρρύθμιση της ελεύθερης αγοράς, αλλά μετά την ανακοίνωση μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με τις εξαγωγές να υποχωρούν πάνω από 8% τον Ιούλιο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έγινε η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Καθώς το κινεζικό εμπόριο αγαθών συνεχίζει να καταγράφει σχετικά μεγάλα πλεονάσματα, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων και αποκλίνει από τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση τιμή του γιουάν προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς».

Η μέση τιμή του γιουάν ορίστηκε στα 6,2298 ανά αμερικανικό δολάριο, συγκριτικά με τα 6,1162 που ήταν χθες. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, η τιμή spot του γιουάν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα κατά 2% από την μέση τιμή κάθε ημέρα.

Τα νομίσματα κάποιων χωρών με στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, επίσης κινούνταν πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες 1,3% και 1% αντίστοιχα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την ίδια ώρα, το γεν κινούνταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Ανοδικά κινούνταν το ευρώ, καταγράφοντας υψηλό 11 ημερών στα 1,1042 δολάρια, καθώς η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.