Ειδησεογραφικό site

Κατέρρευσε ο μύθος της διαπραγμάτευσης

48

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που έστειλε η Ελλάδα και αποδέχθηκε το Eurogroup  με συνοπτικές διαδικασίες, καταρρέει ο μύθος των ελληνικών κυβερνήσεων που δήθεν δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν σκληρά και αποτελεσματικά με τους δανειστές

Αρχικά με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια με την  κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τώρα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχώς  τα τελευταία χρόνια οι διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές κατέληγαν και καταλήγουν σε συμφωνίες που είναι διαφορετικές αλλά ουσιαστικά ίδιες και  κυριολεκτικά διασώζουν την τελευταία στιγμή το σύστημα.

Σε κάθε φράση του κειμένου της ελληνικής κυβέρνησης  που ενέκριναν οι δανειστές μπορεί να κρύβονται νέα μέτρα. Η εξειδίκευση των μέτρων κατά τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει άμεσα μια καλύτερη αίσθηση της κατάστασης, ενώ  σταδιακά θα αποκαλύπτονται  οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει. Σε κάθε περίπτωση όμως  ο μύθος περί σκληρής διαπραγμάτευσης κατέρρευσε οριστικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να πιέζει και να απειλεί, αν οι τσέπες του είναι άδειες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναδιπλώθηκε για να μην βρεθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ επέκταση η οικονομία σε ελεύθερη πτώση.  Αποδείχτηκε έτσι για μια ακόμη φορά πως  για τη χώρα μας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς στην άκρη, κι ας κοιτάξουμε  να κάνουμε αυτά που είναι αναγκαία για να μην κρατήσει το μαρτύριο αρκετά ακόμη χρόνια. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι εκτεταμένη και για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις  αναλόγου κλίμακας  που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.