Ειδησεογραφικό site

Ισπανία: 10 νεκροί, 13 τραυματίες στο δυστύχημα με το ελληνικό F16

39

Σε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες εξελίσσεται η πτώση του ελληνικού F16 στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Πάντως, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση των πιλότων του ελληνικού αεροσκάφους, καθώς και πως τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολή είναι καλά στην υγεία τους.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το διθέσιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην άσκηση TLP, κατέπεσε στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Λος Γιάνος, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε εγκαταστάσεις στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ ακολούθησε έκρηξη και εκδήλωση μεγάλης φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγές από το ισπανικό υπουργείο, το ελληνικό αεροσκάφος δεν απογειώθηκε με αρκετή δύναμη.

Oμάδα εμπειρογνωμονων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

Η άσκηση διεξαγόταν στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας και το αεροσκάφος κατέπεσε κατά τη διαδικασία της απογείωσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Άγνωστή, προς το παρόν, είναι η τύχη των δύο πιλότων του ελληνικού F-16. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που δημοσιεύουν η El Pais και η El Mundo, συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Εστεμπάν Βιγιαρέχο του ισπανικού δικτύου ABC που καλύπτει ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης «οι δύο νεκροί είναι οι δύο Έλληνες χειριστές του F-16».

Παράλληλα, το ισπανικό δίκτυο κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, παρότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές.

Οσο για το ισπανικό δίκτυο RTVe που επικαλείται πληροφορίες από το ισπανικό υπουργείο Αμύνης, οι νεκροί είναι δέκα και οι τραυματίες αγγίζουν τους 13.

Σε σχετική ενημέρωση από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρεται: «ΔIΘEΣIO AΦOΣ F-16 THΣ ΠA ΠOY ΣYMMETEIXE ΣTHN AΣKHΣH TLP KATEΠEΣE ENTOΣ ΠIΣTAΣ TOY AEPOΔPOMIOY TOY ALBACETE, ΩPA EΛΛAΔAΣ 16:40 KATA TH ΦAΣH THΣ AΠOΓEIΩΣHΣ. ΠEPIΣΣOTEPA ME NEOTEPH ANAKOINΩΣH».

Σε νεότερη, άτυπη ενημέρωση, αναφέρεται: «ΠPOΣ TO ΠAPON ΔEN YΠAPXOYN NEOTEPA ΓIA THN KATAΣTAΣH TΩN ΔYO IΠTAMENΩN-TA YΠOΛOIΠA MEΛH THΣ EΛΛHNIKHΣ AΠOΣTOΛHΣ EINAI KAΛA ΣTHN YΓEIA TOYΣ. NEOTEPA ME NEOTEPH ANAKOINΩΣH».

Τα σχόλια είναι κλειστά.