Ειδησεογραφικό site

Κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους στο Λουχάνσκ – 49 νεκροί

50

Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο 49 στρατιωτών.

Τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπο τύπου του στρατού, Βλαδισλάβ Σελεζνόβ.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, τόνισε πως «οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ».

Παραβίαση των συνόρων της καταγγέλλει η Ρωσία

Κατηγορίες εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην Ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

Ρώσοι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ροστόφ στην περιοχή Κουιμπίσεφ. Το όχημα ήταν 150 μέτρα εντός του εδάφους της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Βασίλι Μαλάγιεφ. Πρόσθεσε ότι το όχημα ήταν άδειο ωστόσο το πλήρωμα του οχήματος επέστρεψε αργότερα προκειμένου να το πάρει πίσω.

«Αυτή την προσπάθεια απέτρεψαν οι συνοριοφύλακες και οι εισβολείς αποσύρθηκαν», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Μαλάγιεφ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, είπε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες, ωστόσο δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με την ακρίβειά τους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας. Τις ίδιες κατηγορίες έχει εξαπολύσει πολλαπλές φορές το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει επιτρέψει σε ενόπλους να εισέλθουν στα εδάφη της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Η Ρωσία έστειλε βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει στείλει, τις τελευταίες ημέρες, βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «απαράδεκτη».

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι νέες προσπάθειες της Ρωσίας να υποστηρίξει τους αυτονομιστές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ.

«Εκτιμούμε ότι οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλισμό βαρέως τύπου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών», δήλωσε η Χαρφ.

Νωρίτερα, η ίδια είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Τ-64, αρκετά αυτοκινούμενα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα στρατιωτικά οχήματα, έχουν διασχίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τέλος, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «τη μεταφορά όπλων και μαχητών από τα σύνορά της στην Ουκρανία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.