Ειδησεογραφικό site

«Καρφώνει» Σόιμπλε η κυβέρνηση: Έφυγε, για να μας φορτώσει το αδιέξοδο

38

Το παρασκήνιο πίσω από την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για την Ελλάδα αποκαλύπτουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το κείμενο που παρουσιάζουν οι Financial Times ως το τελικό κείμενο του ανακοινωθέντος, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ, δεν ήταν το οριστικό κείμενο, αλλά ένα από τα -πολλά- προσχέδια που κατατέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε αυτό γινόταν αναφορά σε «επέκταση και τροποποίηση» του τρέχοντος προγράμματος -μια διατύπωση, απέναντι στην οποία η ελληνική πλευρά ήταν θετικά διακείμενη, δίχως ωστόσο να μιλήσει για συμφωνία.

Το κείμενο αυτό, ωστόσο, δεν το δέχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέπεια να ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις και διατυπώσεις. Έτσι, το τελικό κείμενο έφτασε να αναφέρει, μεταξύ άλλων: «… να διερευνήσουμε τις πιθανότητες παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Η στάση των κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη ως προς αυτή τη διατύπωση, ήταν εξ αρχής αρνητική και για το λόγο αυτό επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επισήμαναν τους φόβους τους για τους κινδύνους που ενέχονταν, εάν υιοθετείτο αυτό το κείμενο ως κοινό ανακοινωθέν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός άκουσε τους προβληματισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών και τους έδωσε το «πράσινο φως» να μην υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν, με αποτέλεσμα αυτό, τελικά, να μην εκδοθεί ποτέ.

«Αν κάποιος έφυγε» λένε ακόμη οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δεν ειναι δική μας ευθύνη».

Αναφέρονται, συγκεκριμένα, στην αποχώρηση του χερ Σόιμπλε από το Eurogroup, αρκετά πριν τη λήξη της συνεδρίασης, αφήνοντας αιχμές ότι με την τακτική που τήρησε ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών, προσπάθησε να φορτώσει το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά.

Απ’ όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στη γερμανική πλευρά, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν «ρήγματα» στο… γερμανικό τείχος, που επιχειρεί να στήσει το Βερολίνο απέναντι στο αίτημα της Αθήνας να αλλάξει ολοκληρωτικά το προγραμμα για την Ελλάδα και να εγκαταλειφθεί πλήρως το Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τις αποστάσεις που πήραν από τον Σόιμπλε οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρόλο που δεν ταυτίστηκαν με τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την ήπια στάση που υιοθέτησαν άλλες χώρες -πλην, φυσικά, των βαλτικών και της Ιβηρικής, που έδειξαν να έχουν επιθετική γραμμή έναντι της Αθήνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.