Ειδησεογραφικό site

Καρφιά Σόιμπλε: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κάνει τίποτα όσο είναι στην εξουσία

41

«Oι Έλληνες είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το μεσημέρι της Τετάρτης μιλώντας στη Bundestag και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα πρέπει να αποσαφηνιστούν με ακρίβεια. H Ελλάδα πρέπει να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί», τόνισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

«Το 2014 ήταν η Ελλάδα ήταν στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Σόιμπλε. «Στη συνέχεια ήρθαν οι εκλογές στην Ελλάδα. Κι έκτοτε η η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτή βρέθηκε στην εξουσία, δεν έχει κάνει τίποτα», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Μία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ένας από τους εταίρους της δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δείχνοντας» ουσιαστικά την ελληνική ηγεσία. «Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης προυπόθεση για μία λειτουργική νομισματική ένωση», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Bundestag.

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι θέλουν οι Έλληνες, το πρόγραμμα έληξε, «βάζοντας πάγο» λίγο πριν το Eurogroup και πιθανότατα παραπέμποντας τυχόν εξελίξεις για μετά την Κυριακή και το δημοψήφισμα.

Μόνο όταν η Ελλάδα μας πει τι θέλει, θα διαπραγματευτούμε, αλλά υπό τις πολύ πιο δύσκολες προϋποθέσεις του ESM, τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και το ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να καταβάλει την οικονομική ενίσχυση, λέει ο κ. Σόιμπλε.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει ψύχραιμα στις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τον γερμανικό προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, κατέληξε ο Γερμανός, προσθέτοντας πως εκείνος παρέμεινε πιστός στην εφαρμογή των κανόνων της Ευρώπης: «Αν το έκαναν όλοι, τότε η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν εδώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

«H κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ρίχνοντας την ευθύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό.«Την ευθύνη γι΄αυτό την έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά από τότε αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της».

Ο Σόιμπλε κατηγόρησε επίσης τον Τσίπρα ότι καταστρέφει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού προγράμματος. «Στην κατάσταση αυτή, ένα μπρος- πίσω της ελληνικής κυβέρνησης, είναι άνευ σημασίας. Με την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.