Ειδησεογραφικό site

Καρδιοχτύπι για τις σημερινές αποφάσεις του Ντράγκι

42

Στην παρέμβαση ενός …από μηχανής Θεού που, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, θα μπορούσε να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που δημιουργούν εις βάρος της χώρα οι κατηγορίες Γιούνκερ πως ο πρωθυπουργός λέει ψέματα για να μεταθέσει τις ευθύνες του για την τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αναζητούν τώρα στην κυβέρνηση.

Ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Στο παρασκήνιο όμως, παρότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του πρόβλεψη για συνάντηση σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, εάν δεν υπάρξει καμία επαφή με κάποιον «ειρηνοποιό» εκπρόσωπο των εταίρων και δανειστών, τότε, δεδομένης και της κρισιμότητας της κατάστασης για όλη την ευρωζώνη,  είναι βέβαιον πως στο Eurogroup θα περάσει ένα από τα πιο δύσκολα βράδια που έχει ζήσει ποτέ Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να καθοριστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ρυθμιστής ο Ντράγκι

Τον «τόνο» των εξελίξεων θα δώσει όμως σήμερα ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), ύστερα μάλιστα από ένα καυτό διήμερο εκροών καταθέσεων συνολικού ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Τις διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές της, καθώς και τα πιθανά σενάρια διαχείρισης του αδιεξόδου που έχει προκύψει στις συνομιλίες των δύο πλευρών συζητούσαν ως αργά χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν την ατζέντα του αυριανού Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν σενάρια που αφορούν την επομένη της 30ης Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Στο τραπέζι μπαίνει και το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ισχύοντος προγράμματος κατά τρεις ή περισσότερους μήνες. Τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και λύση για τα δάνεια των 8,23 δισ. ευρώ που χρωστά η χώρα στους δανειστές  και τα οποία λήγουν μέσα στο καλοκαίρι.

Χθες πάντως, «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων Ελλάδας-δανειστών είχαν ρίξει πληροφορίες (που όμως διαψεύστηκαν μετέπειτα από το Μαξίμου) σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση, αν δεν προκύψει συμφωνία ως το τέλος του μήνα, δεν θα πληρώσει τις τέσσερις «ενοποιημένες» δόσεις ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να καθυστερήσει την εξόφληση αυτών των ποσών από ένα μέχρι και έξι μήνες χωρίς να απειλείται με χρεοκοπία. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν η κυβέρνηση ερχόταν σε συνεννόηση με το Ταμείο που, εφόσον αυτό διέβλεπε προοπτική συμφωνίας, θα εξέδιδε ανακοίνωση που θα επιβεβαίωνε την παράταση αποπληρωμής των εναπομεινασών δόσεων.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης… θυμήθηκε να συναντήσει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία για τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται η κυβέρνηση στην αγορά προϊόντων, το χονδρικό εμπόριο, τον κατασκευαστικό κλάδο, τον τραπεζικό τομέα, την αγορά εργασίας, τις προμήθειες του Δημοσίου, τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.