Ειδησεογραφικό site

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του Euroworking Group: Πιθανή παράταση του Μνημονίου μέχρι τις 30 Ιουνίου – Προτεραιότητα η εκλογή Προέδρου

40

Ο Τόμας Βίζερ κατέστησε σαφές ότι μόνο αν κατέβει η τρόικα στην Αθήνα θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Απαραίτητη η «λύση των διαφορών» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, αποκλείεται το ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς πρόγραμμα.

«Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014. Τα προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων» δηλώνει στη «Real News» ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Περιγράφοντας τα σημεία διαφωνίας της τρόικας με την κυβέρνηση λέει πως «υπάρχει διαφωνία για τον προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό κενό, για τις 100 δόσεις, το καθεστώς ΦΠΑ και δυστυχώς πολλά άλλα ζητήματα. Εμείς απλώς περιμένουμε τη συμφωνία και θα δούμε τι επιπτώσεις θα έχει σε εμάς».

Για την παράταση δηλώνει πως «θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας, γιατί πρέπει να πάμε στα κοινοβούλια. Είναι ένα νομικό κείμενο και μια ημερομηνία ολοκλήρωσης πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη. Δεν είναι νομοθεσία αδιευκρίνιστου τέλους». Όπως αναφέρει, δύο είναι τα σενάρια για την παράταση: «Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30η Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων».

Την απόφαση για την ημερομηνία θα τη λάβουν, όπως λέει, η κυβέρνηση και τα κράτη- μέλη και προσθέτει: «Αν η κυβέρνηση τα βρει με την τρόικα και νομοθετήσει πριν από τα Χριστούγεννα, τότε δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε τίποτα».

Υπογραμμίζει ότι εάν δεν υπάρχει η βούληση για νομοθέτηση πριν από την εκλογή Προέδρου τότε θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο παράτασης η κυβέρνηση αλλά σημειώνει: «Εμείς ξέρουμε, απ΄ό,τι βλέπουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Τονίζει ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία γιατί δεν συμφέρει καμία πλευρά, ενώ στην ερώτηση αν είναι δυνατό να μείνει η χώρα με κενό προγράμματος αναφέρει: «Ξέρετε τι γράφει στο μετρό στο Λονδίνο; Mind the gap (προσοχή στο κενό)».

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.