Ειδησεογραφικό site

Καμμένος: Θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις των εξοπλιστικών

40

«Θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις. Δεν μπορεί να έχουμε εν εξελίξει παραγγελίες και ο ελληνικός λαός, να έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια και να παραλαμβάνουμε υλικό το οποίο δεν δουλεύει» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «να ξαναμπεί μπροστά η Αμυντική βιομηχανία».

«Όσες συμβάσεις έχουν πρόβλημα θα ασκήσουμε τους όρους των συμβάσεων αυτών υπέρ της χώρας» τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha 9,89».

Έφερε για παράδειγμα  τα καινούργια ελικόπτερα ΝΗ-90, από τα οποία, όπως είπε έχουν παραληφθεί 10 από τα 20 και λειτουργούν τα δύο.

Το ένα από αυτά, με το οποίο μετέβη στην Κρήτη, χάλασε, σύμφωνα με τον υπουργό.

Θα υπάρξουν ευθύνες, συμβατικές και ποινικές και θα ακυρωθούν και οι παραγγελίες εάν δεν προχωρήσουν.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι όλες οι υποθέσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά θα ανοίξουν και θα εξεταστούν και παλαιότερες προμήθειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν κάποιες από αυτές πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, θα πάνε.

«Αν κάποιες προμήθειες πρέπει να προχωρήσουν, εγώ δεν θα επιτρέψω πλέον να δουλεύει το “γρηγορόσημο”. Δεν μπορεί ένας φάκελος να βρίσκεται υπό εξέταση 12 χρόνια για να πάρουμε ένα ανταλλακτικό το οποίο έχει καθηλώσει αυτή τη στιγμή ένα αμυντικό υλικό το οποίο είναι χρήσιμο για την πατρίδα μας» είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν προχωρά σε κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, δεν απάντησε, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαχειρίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα τα Γενικά Επιτελεία, γιατί όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν οι σύμβουλοι του εκάστοτε υπουργού να γίνονται οι διαχειριστές των οπλικών συστημάτων. Εξάλλου οι μισοί είναι στη φυλακή».

Αναφερόμενος στα υποβρύχια και τη σχετική σύμβαση σημείωσε ότι «τα θέλουμε, τα έχουμε ανάγκη» αλλά, διευκρίνισε ότι «από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάρουμε τα υποβρύχια δεν θα αναζητήσουμε τις ευθύνες εκείνων που έκαναν το ελληνικό δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Βεβαίως δεν θα σταματήσουμε στον Τσοχατζόπουλο… Ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε για ό,τι έκανε, υπάρχουν και άλλοι. Καμία ασυλία, αυτό σας το διαβεβαιώνω».

Για την Επιτροπή Εξοπλισμών και την  Επιτροπή Εθνικής Άμυνας στο Κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε ότι θα έχουν άμεση σχέση με το υπουργείο και άμεση πρόσβαση παντού.

Είναι πιθανό σύμφωνα με τον κ. Καμμένο να δημιουργηθούν νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς όπως είπε, ήδη έδωσε εντολή και προχωράει η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια και δεν έχει οριστεί προσωπικό.

«Το πρώτο που θα ελέγξει θα είναι το δικό μου γραφείο» είπε ο υπουργός Άμυνας.

Ακόμη ο υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξαναμπεί μπροστά η Αμυντική βιομηχανία».

«Για μας είναι σημαντικό η Αμυντική Βιομηχανία, θα μπει μπροστά και η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, θα κάνουμε εξαγωγές. Θα ξαναμπεί μπροστά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» τόνισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.