Ειδησεογραφικό site

Καλώς ήρθατε στη Θεωρία του Χάους

50

Του  Παντελή  Ζήλου

Πολύ πριν τη Θεωρία των Παιγνίων του Νας στην οποία μαθήτευσε ο κ. Βαρουφάκης, ο Ανρί Πουανκαρέ τη δεκαετίας του 1880 ανακάλυψε τη Θεωρία του Χάους. Η θεωρία αυτή που είναι ένας τομέας στα Μαθηματικά έχει διάφορές εφαρμογές σε κλάδους επιστημών, όπως η Φυσική, η Μηχανολογία, η Βιολογία αλλά και τα Οικονομικά.

Η Θεωρία του Χάους μελετάει τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το «φαινόμενο της πεταλούδας», σύμφωνα με τον Ε. Λόρεντζ το 1972 και την εργασία του με τίτλο «Μήπως το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει ένα τυφώνα στο Τέξας».

Φυσικά, στη Θεωρία των Μαθηματικών η χρήση του όρου «χάος» είναι αρκετά διαφορετική από τη χρήση της στη καθομιλουμένη. Ωστόσο, κάποιες εφαρμογές της είναι ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε τη λέξη όλοι μας. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να προβλέψει σε ένα γεγονός τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου αφού δεν υπάρχει ούτε καν μαθηματικός τύπος που να μπορεί να το προσδιορίσει. Δυστυχώς απέναντι από αυτή τη θεωρεία της μη πρόβλεψης θα φτάσει η Ελλάδα και οι Έλληνες σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας δεν προχωρήσουν σε συμφωνία με τους περίφημους Θεσμούς.

Το 2008 όταν κατέρρευσε η LehmanBrothers κόντεψε να καταρρεύσει η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία και παρ’ ότι εδώ στην Ελλάδα οι κυβερνώντες έλεγαν ότι δεν μας αγγίξει ο κ. Αλογοσκούφης ήδη θωράκιζε τις τράπεζες με 28 δισ. ευρώ και ασφαλώς η κρίση που ξέσπασε από το 2009 για να κορυφωθεί στο Καστελόριζο του 2010 δεν ήταν τυχαία. Όπως και τα μνημόνια σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Ασφαλώς με βάση την ίδια θεωρία ένα Grexit, όπως το επισημαίνουν όλοι, θα έχει άγνωστες επιπτώσεις την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Το ίδιο όμως άγνωστες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Το πόσο  θα γυρίσουμε πίσω και  σε ποια δεκαετία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Πιθανότατα να δούμε γαϊδούρια να σέρνουν φιατάκια και πόρσε αφού θα είναι ανέφικτη η εισαγωγή πετρελαίου. Η Ζιμπάμπουε με πληθωρισμό 4 δις.% ίσως να είναι η μονη χώρα σύγκρισης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι κανείς από τους Θεσμούς δεν συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικάνοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους και με δεδομένο ότι θα ήθελαν να ταπεινώσουν και την αριστερή ελληνική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα τους Έλληνες καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός να σταθμίσει τις ιστορικές του ευθύνες έναντι του συνόλου των πολιτών και να δεχθεί έστω κι ένα επώδυνο συμβιβασμό. Με βάση το χρονοδιάγραμμα στις 16 Ιουνίου θα πρέπει η Ελλάδα με τους εταίρους να έχουν συμφωνήσει σε ένα κείμενο ώστε στις 18 Ιουνίου στο τακτικό και τελευταίο –προ θέρους Eurogroup- να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Αν αυτό δεν συμβεί τότε πάμε στο PlanB, δηλαδή, πρώτα πιστωτικό γεγονός που σηματοδοτεί capitalcontrols -δηλαδή τα ΑΤΜ θα δίνουν μόνο 100 ευρώ, και εν συνεχεία διασυρμός με δυο πιθανότητες: ή έξοδος από το ευρώ ή ταπεινωτική παράκληση από τον κ. Τσίπρα για νέα συμφωνία με δυσβάστακτους όρους τέτοιους που θα κάνει την πρόταση Γιούνκερ να φαντάζει βάλσαμο.

Από το crashonline.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.