Ειδησεογραφικό site

Καλούν στη Βουλή τον Στουρνάρα για τον συμβιβασμό με τη Siemens!

35

Στη Βουλή θα κληθεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γιατί υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών το 2012 τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην Επιτροπή κατέθεσε ο διατελέσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens Σήφης Βαλυράκης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε την νομιμότητα και την εγκυρότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον κ. Στουρνάρα και δήλωσε ότι «θα τον καλέσουμε που υπέγραψε εκπρόθεσμα».

«Αμφισβητώ την εγκυρότητα αυτού του συμβιβασμού και θα προτείνω να καλέσουμε τον κ. Στουρνάρα που τον υπέγραψε  εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012 για να δούμε αν έχουν ισχύ αυτά γιατί σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Βαλυράκης επέκρινε την Δικαιοσύνη και την Βουλή για συστηματική παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου, εκτιμώντας ότι αυτό έγινε για να μην θιγούν πολιτικά πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, ενώ εντόπιζε ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων δεν έστελνε τον φάκελο στην Βουλή.

«Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το κοινοβούλιο με το πρόσχημα ότι εφόσον ερευνά η δικαιοσύνη η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε κάνοντας λόγο για «διαχρονικά αρνητική διάθεση από την Δικαιοσύνη».

Κατήγγειλε ακόμη ο κ. Βαλυράκης ότι η Δικαιοσύνη από το 1993 ερευνά υποθέσεις που εμπλέκεται η Siemens (ΟΤΕ, C4I κ.λπ.), αλλά «ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο δεν τα στέλνει στην Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία».

«Δεν το κάνει και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και όπου μπορεί βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο. Αυτή είναι η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε διότι δεν έδινε την δικογραφία Siemens στους κατηγορούμενους για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».

Υπενθύμισε ακόμη ο κ. Βαλυράκης ότι η Ολομέλεια της Βουλής το 2006, το 2008 και το 2009 αρνήθηκε να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, ενώ απέρριψε το πόρισμα της Εξεταστικής που συστήθηκε το 2010 και ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων.

«Η Siemens ήταν κράτος εν κράτει», υποστήριξε ο κ. Βαλυράκης εκτιμώντας ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου «είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», καθώς για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10% (8% σε επιχειρήσεις και εμπλεκόμενα πρόσωπα και 2% σε πολιτικά κόμματα).

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε την ζημία του Δημοσίου από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η Siemens σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.