Ειδησεογραφικό site

Απαιτήσεις-σοκ από τους δανειστές για να συμφωνήσουν

54

Με ένα… ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών.

Επί της ουσίας, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.

Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού, αυτά συνίστανται στη:

– μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.

Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

– Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.

Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%.

Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη τη χρονιά φέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την… “ομογενοποίηση” του συντελεστή για τις δύο χρονιές.

– Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.

– Αντιθέτως, ως προς τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών η ελληνική πλευρά μοιάζει τουλάχιστον διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογα μικρό του κοινωνικού κόστους…

– Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500), ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των πέντε παλαιών αεροπλάνων από την Locheed.

– Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και, τέλος,

– Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων.

Συγκεκριμένα στο μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα.

 

«Τελευταίος σταθμός του τρένου το Eurogroup της Πέμπτης»

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ Ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου» επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες.

Στο… παιχνίδι μπήκε την Κυριακή και ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν (σσ μαζί του και ο Ρισί Γκογιάλ), ο οποίος απουσίαζε από τις χθεσινές συζητήσεις, ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχουν συναντήσεις σε εξέλιξη.

«Δεν βγαίνουν οι προτάσεις»

Όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ άλλες πηγές της Κομισιόν εμφανίζονται απαισιόδοξες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία». «Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».

Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, που συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα, σημειώνει ότι χρειάζεται πολιτική λύση για οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».«Η Ελλάδα, τονίζει ο κος Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».

Ετοιμη για παραχωρήσεις στις συντάξεις η Αθήνα

Τα βασικά δεδομένα της συζήτησης πάνω στις προτάσεις της Ελλάδας και των Θεσμών είναι λίγο έως πολύ γνωστά, ωστόσο, εκείνο που αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα είναι το πόσες ακόμη υποχωρήσεις θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μπορεί να δώσει:

– μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινώντας το «ψαλίδι» από πάνω προς τα κάτω (υψηλές επικουρικές), αποκλείοντας βέβαια την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι δανειστές
–  αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα της πρότασης Γιούνκερ (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3%για το 2017)
-στο ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
–  στον ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στο τρίπτυχο (6,5%-13%-23%)

Πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για λίγους ή και πολλούς μήνες παραμένει… ορθάνοικτο, ωστόσο, και αυτή δεν θα έρθει χωρίς όρους και σκληρά μέτρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.