Ειδησεογραφικό site

Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο πλέον

39

 

mario-draghi-slider

Στο «μενού» της σημερινής ακρόασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ξεκινήσει σε λίγα λεπτά θα βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος Ντράγκι θα κάνει μία αξιολόγηση για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς που έχουν βρεθεί σε δύσκολο σημείο, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής πριν δώσει το βήμα στον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Θα πρέπει όλες οι χώρες και πρωτίστως η Ελλάδα να δείξει πολιτική βούληση και δέσμευση, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής προσθέτοντας ότι μόνο μέσω ισχυρών θεσμών μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά.

Ο Ντράγκι όπως αναμενόταν σήμερα θα ενημέρωνε την επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και την Ευρωζώνη.

Έτσι, ο ισχυρός άνθρωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προχωράει με ομαλό ρυθμό και πως οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται. Σε αυτό βοηθάει η τιμή του πετρελαίου και η ανταγωνιστικότητα, στοιχεία που φαίνονται στις προβλέψεις της ζώνης του ευρώ και προβλέπεται αύξηση της τάξης του 2% το 2017.

«Παραμένουμε επιφυλακτικά πεπεισμένοι και έχουμε την εμπιστοσύνη πως οι οικονομικές συγκυρίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να διατηρήσουμε σε μία σταθερή νομισματική πορεία και να εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι σαφής η πρόθεσή μας να αγοράσουμε αξιόγραφα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2016, με στόχο τον πληθωρισμό κάτω του 2%», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

«Η καμπή της αγοράς λόγω της αύξησης της ρευστότητας έχει παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις συνθήκες μήπως υπάρξει ανάγκη να αντιδράσουμε σε υπερβολική συρρίκνωση της ρευστότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πολιτική μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι υπάρχει στόχος ώθησης σε περισσότερες επενδύσεις, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για την επιστροφή των επιτοκίων σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Η νομισματική πολιτική οδηγεί στη μείωση της ανισότητας κυρίως ανάμεσα στους νέους και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, συνέχισε ο κ. Ντράγκι.

Ντράγκι: Ρευστότητα όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Ντράγκι είπε ότι οι μηχανισμοί εποπτείας που εγκρίθηκαν κάνουν την ΕΚΤ επόπτη του ελληνικού ζητήματος, ενώ τόνισε ότι όταν πρόκειται για νομισματική πολιτική η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτη ανεξαρτησία. Αυτή η προσέγγιση βάσει κανόνων είναι αυτό που απαιτείται και αυτή θα είναι η πορεία μας στο μέλλον, είπε ο κ. Ντράγκι.
Η ρευστότητα που έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες φτάνει τα 118 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσει η βοήθεια ρευστότητας όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες και όσο η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσβαση στην αγορά.

Την ίδια ώρα, είπε ότι μαζί με τις ανάγκες της εποπτείας εξηγείται γιατί υπάρχει ανώτατο όριο για τα κρατικά ομόλογα του τραπεζικού τομέα. Για να εξεταστεί αυτή η οροφή για τα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να υπάρχει προοπτική για επιτυχή έκβαση του αποτελέσματος ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

«Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές για την απόφαση αν θα περατωθεί η εξέταση του προγράμματος αυτό βρίσκεται στα χέρια της ευρωομάδας. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους εκπροσώπους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε συμβουλές και χρειάζεται να υπάρχει πλήρης και σθεναρή συμφωνία από την Ελλάδα που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη και θα αντιμετωπίσει την αστάθεια. Η ΕΚΤ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για μία τέτοια επιτυχή έκβαση. Μία τέτοια συμφωνία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ, αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες φθάνει στα 118 δισ. ευρώ, ποσό περίπου διπλάσιο από αυτό που είχε δοθεί το 2014 και αγγίζει το 66% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας, το υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πως η ΕΚΤ δεν έθεσε αντιρρήσεις στην αύξηση στην κορυφή του ELA, που πλέον φθάνει τα 83 δισ. και θα συνεχίσει αυτή η βοήθεια όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, υπογραμμίζοντας πως αν  η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη ρευστότητα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τη Συνθήκη.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ολοκλήρωση του προγράμματος και περισσότερα κονδύλια προς την Ελλάδα εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, είναι πολιτική απόφαση και δεν θα ληφθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Χρειάζεται μια πλήρης και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα. Αυτή η συμφωνία σημαίνει πως θα οδηγήσει σε ανάπτυξη αλλά θα είναι και βιώσιμη. Η ΕΚΤ κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει μια ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία όχι μόνο για το συμφέρον της Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η κατάσταση στην Ελλάδα μας θυμίζει πως η ΟΝΕ είναι ημιτελής όσο δεν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι δημοσιονομική και οικονομικά ισχυρά, χρειαζόμαστε ποιοτικό άλμα για μια ισχυρότερη ευρωζώνη

Ερωτηθείς για τον ELA ο Ντράγκι είπε ότι χορηγείται σε τράπεζες που είναι φερέγγυες και δήλωσε πως σε αυτή τη φάση οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι σε εξέλιξη και άρα πρέπει να ακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη ώστε να αξιολογήσουμε τα εχέγγυα και την υγεία των τραπεζών, καθώς δεν υπάρχει προκαθορισμένο όριο για τον ELA.

Την ίδια στιγμή, είπε «έχουμε μία εντολή να υπάρξει εποπτική εντολή για να παρακολουθείται ο στόχος των τιμών. Αν τώρα υπάρχει χρηματοοικονομικός κίνδυνος θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία, αλλά δε βλέπουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά θα ήταν λάθος να ακολουθήσουμε μία λανθασμένη πολιτική οικονομική μόνο και μόνο για τις ασφαλιστικές».

Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό θεσμικό όργανο αυτό σημαίνει ότι ενεργεί σύμφωνα με υφιστάμενους κανόνες, δε δημιουργούμε νέους κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Ο ρόλος μας είναι εντελώς διαφορετικός από αυτός που έχουν τα κράτη της Ευρωζώνης, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Δε θέλω να κάνω εικασίες για μελλοντικές υποθετικές εκβάσεις της κατάστασης (της Ελλάδας) σίγουρα δε θέλουμε να μπούμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Έχουμε όλα τα όργανα για να χειριστούμε την κατάσταση, αλλά ποιες θα είναι οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να προβλέψουμε, να φανταστούμε ή να σχολιάσουμε. Είναι σαφές ότι είναι ημιτελής η κατασκευή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος μεγάλου εύρους, θα πρέπει να κάνουμε ένα «ποιοτικό άλμα», ολοκλήρωσε ο κ. Ντράγκι.

Ερωτηθείς δε, για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, απάντησε πως η ΕΚΤ έχει όλα τα εργαλεία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος απευθύνθηκε σε οξύ τόνο στον κ. Ντράγκι επισημαίνοντας το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, είπε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται σαν να είναι ευθύνη των θεσμών της ΕΕ που δε δίνουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

«Κοιτάξτε εγώ επανειλημμένα έχω δώσει όλο το ιστορικό των χρηματοπιστωτικών όρων στην Ελλάδα. Έχουμε παράσχει στήριξη και χρηματοδότηση στο ελληνικό σύστημα εδώ θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα στήριξης του ΔΝΤ αλλά και το κούρεμα που έλαβε χώρα στην αναδιάρθρωσή της. Δεν θέλω βεβαίως να δώσω υπερβολική σημασία σε αυτούς τους αριθμούς που έχουν ιδιαίτερο βάρος, αλλά να δείξω ότι η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα δε σημαίνει ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση», απάντησε ο κ. Ντράγκι.

Καθήκον μας στο σημείο αυτό είναι να υποδείξουμε τι πρέπει να γίνει, καθήκον των κυβερνήσεων είναι να ηγηθούν να περάσουν αλλαγές από το εκλογικό σώμα, να εξηγήσουν τα οφέλη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ένα ποσοστό της φτώχειας που δημιουργήθηκε από απόρροια της κρίσης του 2009 προήλθε από το ότι το οικοδόμημα είναι ημιτελές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της Ελλάδας και την αγορά κρατικών ομολόγων απάντησε πως δεν αγοράζουμε ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε μη ολοκληρωμένη αξιολόγηση από το ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Κύπρου επίσης είχαμε εφαρμόσει το ίδιο, δεν πρόκειται μόνο για αυτή της Ελλάδας. Μπορούμε μονάχα να αγοράζουμε ορισμένο ποσοστό των ομολόγων και το έχουμε κάνει για την Ελλάδα. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και αν δεν υπάρχει πολιτική απόφαση δε μπορούμε να αλλάξουμε στάση. Δεν αγοράζουμε ομόλογα από χώρες που βρίσκονται ακόμα σε μη-αξιολόγηση από το ΔΝΤ και που η ποιότητα των ομολόγων είναι πολύ χαμηλή.

«Είτε το θέλουμε είτε όχι οι τράπεζες κι οι αγορές υπάρχουν. Κάποιες από τις πολιτικές μπορεί να αυξήσουν την ανισότητα, αλλά συγχρόνως ας σκεφτούμε την κύρια πηγή της ανισότητας, την ανεργία. Αυτές οι πολιτικές βοηθούν στη μείωση της ανισότητας. Είναι καλύτερη η επεκτατική πολιτική και όχι η περιοριστική. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα και θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος δρόμος. Υπάρχει η έκθεση των τεσσάρων προέδρων και είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται οι απόψεις θεσμικών οργάνων και άλλων φορέων. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε ο κ. Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με αυτό που θα ακολουθήσει αν η Ελλάδα σταματήσει να εξυπηρετεί τους διεθνείς πιστωτές και τι θα συμβεί με το πρόγραμμα αρωγής για τις τράπεζες, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως δε θέλει να προχωρήσει σε εικασίες σε περίπτωση στάσης πληρωμών.
Από τα λόγια των Ελλήνων ηγετών ξέρουμε ότι οι πληρωμές θα καταβληθούν εγκαίρως και 100% άρα δε θέλω να εικάσω τι θα γινόταν σε περίπτωση στάσης πληρωμών, πρόσθεσε.

Στόχος είναι να φτάσουμε σε μία συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα προκειμένου η συμφωνία να αποτελέσει βάση των συζητήσεων του Eurogroup. Τότε μόνο μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα μόνο όταν υπάρχουν εγγυήσεις. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να δώσει σήμερα τη δόση, δεν είναι απλό, αλλά είναι απαραίτητο, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ο κ. Ντράγκι απάντησε πως η ανάπτυξη είναι απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία, μία ισχυρή συμφωνία όπου η ανάπτυξη θα έρχεται παράλληλα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι σημαντική για την Ελλάδα και δίνει την δυνατότητα εξασφάλισης ενός σταθερού εισοδήματος. Βέβαια δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις τωρινές απαιτήσεις. Αν ο κόσμος δεν πεισθεί ότι μπορεί ένα μέτρο που προτείνεται να είναι δημοσιονομικά βιώσιμη τότε δε θα την αποδεχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε τέτοιου είδους δέσμευση για τους κανόνες, αλλά αλλαγή των κανόνων και αυτό προκάλεσε αστάθεια.

Σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε τη δημοσιονομική υγεία των χωρών της Ευρωζώνης. Μην ξεχνάμε ότι για πολλά κράτη μέλη στην αρχή της κρίσης η δημοσιονομική στάση τους δεν ήταν βιώσιμη και ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και οι οικονομίες θα έχουν εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα και θα μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και παραγωγικότητα, είπε ο κ. Ντράγκι.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μία μεγαλύτερη ευελιξία της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως δε μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες αλλά πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να φτάσουν σε μία ισχυρή συμφωνία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα με κοινωνική δικαιοσύνη και φορολογική δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν ωθήσει κύκλους των θεσμών να τονίσουν πως στο τραπέζι πλέον βρίσκονται οι εξελίξεις και οι πιέσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς κανένας δεν εξασφαλίζει πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες αν πεισθεί πως θα υπάρξει πάγωμα των συζητήσεων και μετά τις 18 Ιουνίου. Εξάλλου ήδη προ ημερών πηγές της ΕΕ διέρρεαν πως εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεδρίαζε εκτάκτως για να δει την προοπτική της επιβολής Capital controls. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι για Τρίτη, Τετάρτη, αλλά δεν αποκλείεται να επισπευσθεί κατά πολλές ώρες…

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.