Ειδησεογραφικό site

Και η Μέρκελ δείχνει αισιόδοξη: Κοντά στην έξοδο από την κρίση Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία

26

Η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία σε ομιλία της στην ένωση Γερμανών εργοδοτών BDA την Τρίτη κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της.

Ωστόσο, όπως ανέφερε έχει γίνει μεγάλη οικονομική πρόοδος στην ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους και υπογράμμισε πως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

Λίγες ώρες αφότου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σε ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα -το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.