Ειδησεογραφικό site

Και από πτώματα… διαμάντια!

38

 

Ο Rinaldo Willy είναι 33 ετών και είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Algordanza, η οποία ειδικεύεται στην παρασκευή διαμαντιών από την ανθρώπινη τέφρα.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο οίκο τελετών στην πόλη Domat/Ems της δυτικής Ελβετίας και στην τοπική διάλεκτο το όνομά της σημαίνει «ανάμνηση». Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εταιρείαείναι να μετατρέπει τους αποθανόντες αγαπημένους μας σε διαμάντια και το κόστος αυτής της μετατροπής μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 4.200 και 18.600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας που επιθυμούμε.

Επίσης, στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ένα ξύλινο κουτί το οποίο περιέχει τα λείψανα, ενώ είναι δική μας η απόφαση αν θα χρησιμοποιήσουμε τον πολύτιμο λίθο σε κάποιο κόσμημα.

Κάθε χρόνο, περίπου 850 νεκροί καταφθάνουν στα εργαστήρια της Algordanza για να παρασκευαστούν διαμάντια.

Η ιδέα αυτή προέκυψε στον Willy 10 χρόνια πριν, όταν σπούδαζε Οικονομικά και ένας καθηγητής του του έδωσε να διαβάσει ένα άρθρο για τεχνητά διαμάντια από τέφρα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία των ημιαγωγών. Όμως το άρθρο μιλούσε για τέφρα λαχανικών, ενώ εκείνος νόμιζε ότι αναφερόταν σε ανθρώπινη τέφρα.

Αφού το είπε στον καθηγητή του, που βρήκε επίσης την ιδέα ενδιαφέρουσα, απευθύνθηκαν στον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος έτυχε να έχει μηχανές που φτιάχνουν διαμάντια και έτσι η εταιρεία ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα.

Για τον 33χρονο διευθυντή, τα διαμάντια είναι καθαρά και αγνά, σε αντίθεση με τανεκροταφεία, που μπορεί να είναι πολύ βρόμικα, ενώ του αρέσει η σκέψη ότι οι νεκροί μπορούν να γίνουν κάτι πραγματικό, που μπορούμε να αγγίξουμε και μας αρέσει να κοιτάμε.

Επίσης, τα λείψανα από τα οποία αποτελούνται τα διαμάντια μπορούν α περάσουν από γενιά σε γενιά, καθώς είναι άφθαρτα και θα διατηρήσουν ζωντανή στη μνήμη μας τους αγαπημένους μας. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται στην Ελβετία, καθώς αφού αποτεφρωθεί ένα άτομο, η στάχτη του στέλνεται εκεί, όπου περνά από ειδικές χημικές διαδικασίες, ώστε να αφαιρεθεί όλη η ποσότητα άνθρακα που περιέχει.

Στη συνέχεια η τέφρα ζεσταίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μετατρέπεται σε γραφίτη, ο οποίος τοποθετείται σε ένα μηχάνημα που αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούν στα έγκατα της γης, ώστε να διαμορφωθεί ο πολύτιμος λίθος.

Μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, το διαμάντι είναι έτοιμο. Συνήθως τα διαμάντια είναι τεσσάρων καρατίων, ενώ το μέγεθός τους εξαρτάται από το διάστημα επεξεργασίας, καθώς όσο πιο πολύ διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και εκείνα. Επίσης, στο παραπάνω παίζει ρόλο και η ποιότητα της τέφρας, ενώ είναι εκείνη που διαμορφώνει και τα χρώμα της.

Τα χρώματα κυμαίνονται από καθαρά κρυσταλλικά μέχρι μαύρα. Τα διαμάντια της εταιρείας είναι κανονικότατα και μάλιστα ξεχωρίζονται από τα υπόλοιπα μόνο με χημικό σκανάρισμα. Για τους περισσότερους νεκρούς την απόφαση παίρνουν οι συγγενείς τους, ενώ και ο Willy αφήνει αυτήν την επιλογή στη δική του οικογένεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.