Ειδησεογραφικό site

Και άλλη επίθεση Παλαγγιά σε Περιστέρη, για τον Τύμβο – Την κατηγορεί ότι «εξαρτάται από την κυβέρνηση»

83

Συνεχίζονται οι εξλίξεις σχετικά με την Αμφίπολη. Η σημερινλη ημέρα άρχισε με κατηγορίες της καθηγήτριας Όλγας Παλαγγιά κατά της συναδέλφου της Κατερίνας Περιστέρη, συνεχίστηκε με  άλλες δηλώσεις του καθηγητή (ΕΚΠΑ) Π. Βαλαβάνη ότι «ταφικός θάλαμος χωρίς πόρτα είναι παράλογο’ και λίγο πριν η ιταλική «La Stampa» μετέδωσε ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα…

Σε νέες της δηλώσεις η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά εμφανίστηκε για ακόμα φορά αρνητική στο ενδεχόμενο ο τάφος να είναι μακεδονικός. «Μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», υποστήριξε η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στην πρωινή εκπομπή του Mega η οποία έσπευσε να κατηγορήσει την  επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη κυρία Κατερίνα Περιστέρη ότι «εξαρτάται από την κυβέρνηση». «Πολιτικός ο λόγος που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση. Μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Παλαγγιά.

«Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Τεγέα ή την Πελοπόννησο δε θα γινόταν τόσο ντόρος», συνέχισε και πρόσθεσε, τονίζοντας, ωστόσο, τη σπουδαιότητα του τάφου: «Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, έχει πολύ μεγάλη αξία. Αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δε θα γινόταν τόσο χαμός».

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», είπε -μεταξύ άλλων- η κυρία Παλαγγιά προσθέτοντας ότι ο καθένας πια έχει το δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, αφού υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων.

Επίσης, η αρχαιολόγος αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά τη χρονολόγηση του τάφου, λέγοντας: «Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα».

Τέλος, έκανε και την πρόβλεψή της σχετικά με τον νεκρό που φιλοξενεί ο τάφος, «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».

Βαλαβάνης: «Ταφικός θάλαμος χωρίς πόρτα είναι παράλογο»

Το ότι δεν έχει βρεθεί έως τώρα καμία θύρα στον Τύμβο προβληματίζει τον καθηγητή αρχαιολογίας – Οι τάφοι δεν χρονολογούνται από τον γλυπτικό διάκοσμο αλλά από τα κτερίσματα και την ίδια την ανασκαφή, επισημαίνει παρεμβαίνοντας στη διαμάχη

«Δεν περιμένουμε από τις Καρυάτιδες να χρονολογήσουμε τον τάφο. Τα γλυπτά είναι από τα πιο δύσκολα χρονολογήσιμα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρέπει να καθαριστούν, να φωτογραφηθούν, να τις δουν οι ειδικοί, να ακουστούν διαφορετικές απόψεις» λέει στην »Καθημερινή» ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πάνος Βαλαβάνης.

Δύο πράγματα, υποστηρίζει, πως παίζουν ρόλο. Το γεγονός ότι είναι αρχαϊστικές, έχουν δηλαδή στοιχεία παλιότερα από την εποχή τους, δυσκολεύει τη χρονολόγηση και ότι προέρχονται από ντόπιο εργαστήριο της περιοχής, του οποίου, όμως, δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε χρονολογήσει την παραγωγή του. «Οι τάφοι αυτοί δεν χρονολογούνται από τον γλυπτό τους διάκοσμο αλλά από τα κτερίσματα (εφόσον βρεθούν) και από την ίδια την ανασκαφή: το χώμα και τη στρωματογραφία».

Εξηγεί ακόμη ότι ο δημιουργός τους μπορεί να προέρχεται από κάποιο επαρχιακό εργαστήριο, αλλά να ήταν σημαντικός καλλιτέχνης της Μακεδονίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανήκε στους επίσημους γλύπτες της αυλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκείνο πάντως που προβληματίζει τον κ. Βαλαβάνη, είναι ότι δεν έχει βρεθεί έως σήμερα καμία θύρα. «Ταφικός θάλαμος χωρίς πόρτα είναι παράλογο» λέει χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Τασούλα στη «La Stampa»

Με θέμα τη σημασία της αρχαιολογικής ανασκαφής του τύμβου της Αμφίπολης, δημοσιεύονται σε σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδα «Λα Στάμπα» δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα .

Το άρθρο τιτλοφορείται «το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο» με αναφορά στην πορεία των ανασκαφών της Αμφίπολης «η αρχαιολογική ομάδα της οποίας ηγείται η Αικατερίνη Περιστέρη εφαρμόζει την επιστημονική δεοντολογία και ενημερώνει τους Έλληνες αλλά και το διεθνές κοινό, σχετικά με την πρόοδο της όλης έρευνας» τονίζει ο υπουργός πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για άσκηση γνώσης αλλά και υπομονής» και για τον λόγο αυτό, προς το παρόν «πρέπει να περιορισθεί η όποια περιέργεια».

Σε σχέση με τη σημασία του πολιτισμού για την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας ο κ. Τασούλας προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνει μεγάλο βάρος στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε με μαθηματικό τρόπο ότι επενδύοντας ένα εκατομμύριο ευρώ στον πολιτισμό, οι θετικές οικονομικές συνέπειες είναι της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ».

Η «Λα Στάμπα» υπογραμμίζει ότι τόσο ο κ. Τασούλας όσο και ο Ιταλός ομόλογός του Ντάριο Φραντσεσκίνι, συμφωνούν στο ότι ο πολιτισμός είναι βασικός παράγοντας των ευρωπαϊκών στρατηγικών ανάπτυξης.

«Το υπουργείο μας είναι παρόν με εκατόν σαράντα προγράμματα σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό επτακοσίων σαράντα εκατομμυρίων ευρώ χάρη και στα ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα», προσθέτει ο υπουργός πολιτισμού.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ευρώπη διαθέτει τρεις βάσεις: την τέχνη και το κάλλος της Ελλάδας, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική θρησκεία» και για το λόγο αυτό-καταλήγει – «όταν λέμε ότι η Ευρώπη και οι θεσμοί της πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε ανθρώπου, δεν αναφερόμαστε σε κάτι το αφηρημένο, αλλά εννοούμε, ακριβώς, τον άνθρωπο που έπλασε ο ελληνό-ρωμαϊκός πολιτισμός, επηρεασμένος από τον χριστιανισμό».
Σήμερα το μεσημέρι, τέλος, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών πολιτισμού που διεξάγεται στο Τορίνο, ο Ιταλός υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι πρόκειται να παραδώσει στον Έλληνα υπουργό, σε ειδική τελετή, 80 αρχαία νομίσματα (79 αργυρά και ένα χάλκινο) τα οποία-όπως αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα- προέρχονται από τη Χαλκιδική και κατασχέθηκαν το 2008 στη Βενετία από τις ιταλικές αρχές.

«Η τελετή αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στην άριστη συνεργασία των δυο υπουργείων μας, των καραμπινιέρων με την ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη και χάρη, βέβαια, στην εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας του 1993 η οποία τροποποιήθηκε φέτος κατά την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια οδηγία η οποία αφορά την επιστροφή στον τόπο προέλευσής των πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα», δήλωσε τέλος ο υπουργός Πολιτισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.