Ειδησεογραφικό site

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση – Τρέχει για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις – Ο Σταθάκης βλέπει συμφωνία τη Μεγάλη Εβδομάδα – “Όχι” 100% ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

34

Την απόφαση για επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ελήφθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του Γ. Δραγασάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της κυβέρνησης να υποάρξει «έντιμος συμβιβασμός» μέσω Europgroup την επόμενη εβδομάδα.

Την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου και των διοικητικών παρεμβάσεων σε τομείς στους οποίους επιτεύχθηκε συμφωνία με τους εταίρους στο Brussels group αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, η οποία ελπίζει σε συμφωνία με τους εταίρους στο παρά 5 ή ακόμα και σε εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης χωρίς συμφωνία.

Οι αποφάσεις για επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ελήφθησαν χθες το απόγευμα σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο και τη διαπραγματευτική αποστολή, δηλαδή τους κ. κ. Γ. Χουλιαράκη και Ν. Θεοχαράκη, καθώς και την κ. Έλενα Παναρίτη, που έφτασαν στην Αθήνα νωρίς χθες το απόγευμα.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τα σημεία συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με αντικείμενο την Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Οι Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικές ως προς τη δυνατότητα και τη χρονική στιγμή επίτευξης μιας συμφωνίας, στην κυβέρνηση ωστόσο είναι αισιόδοξοι. Διαπιστώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και θεωρούν ότι είναι εφικτή ακόμα και η σύγκλιση του Eurogroup, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βλέπει λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν από το Πάσχα.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν πως ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία, θα υπάρξει εκταμίευση στα μέσα της επόμενης εβδομάδος, ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, διατείνονταν χθες ότι 1 δισ. ευρώ έχει διασφαλιστεί, ώστε η Ελλάδα να μην κινδυνεύσει με πτώχευση τις επόμενες μέρες.

Σε συνέντευξη του στο MEGA, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας δήλωσε αισιόδοξος για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι έχει βρεθεί τρόπος να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να διεκδικεί μέρος από το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος, που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα.

Αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα φτάσει στην πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο υπ. Οικονομίας. Τί είπε για ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές τόνισε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Θεωρώ δεδομένο, είπε, ότι η συμφωνία θα κλείσει άμεσα και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη.

«Η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» πρόσθεσε ο Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε πως θα επαναφέρει το παλιό σύστημα για δυο Κυριακές το χρόνο και συζητά να επιστέψει στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές το χρόνο στις περιόδους των εκπτώσεων.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, είπε ότι θα γίνει συζήτηση με την γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλεγή για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και το χρόνο παραχώρησης τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια.

Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση. Σημείωσε επίσης ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης έχει καταρρεύσει γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, είπε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με όσους έχουν πάρει δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο διευκρίνισε ότι πριν νομοθετήσει το υπουργείο θα περιμένει πρώτα να εκδοθεί μια σχετική απόφαση των δικαστηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια είπε ότι συζητείται το μοντέλο της δημιουργίας ενός ταμείου που θα λειτουργεί έξω από το τραπεζικό σύστημα γιατί πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή παρατήρησε ότι «αν η διαδικασία γίνει σωστά και με ανοιχτό ορίζοντα και συντεταγμένα και με πνεύμα ανοιχτών οριζόντων θα ρίξει φως σε μια σημαντική περίοδο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.