Ειδησεογραφικό site

Κίνηση ματ από Σαμαρά-Βενιζέλο ή μπούμεραγκ;

128

Της Στέλλας Παπαμιχαήλ

Συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και αυτήν ακριβώς τη φωτιά, των πρόωρων εκλογών, επιχείρησε να σβήσει η κυβέρνηση με τη διπλή πρωτοβουλία για άμεση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Bουλή και μετάθεση της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, μόλις ένα μήνα πριν από την εκπνοή της παρούσας θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Στην ρεαλιστική της επιχειρηματολογία η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου στοχεύει με αυτόν τον τρόπο να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο, να συσπειρώσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης,  αποσυνδέοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή και, κυρίως, αν τα νέα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι καλά, να πορευθεί με άλλο αέρα τους επόμενους μήνες και μέχρι την κομβική ημερομηνία του Μαρτίου του 2015.
Είναι, επίσης, γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία, την οποία  φημολογείται ότι εμπνεύστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και του αφαίρεσε τη δυνατότητα πρότασης μομφής, που θα μπορούσε να καταθέσει, δεδομένου ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο από την τελευταία, τον Μάρτιο του 2014.
Η κυβέρνηση στέρησε, στην ουσία, από τον Αλέξη Τσίπρα με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό χαρτί, το οποίο μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα εκλογών και, έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει τώρα να βρει έναν άλλον εντυπωσιακό τρόπο για να κάνει τη ρελάνς.
Η κοινοβουλευτική της παρουσία, για παράδειγμα, το τριήμερο της επίμαχης συζήτησης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό των εξελίξεων, αν δεν οχυρωθεί στα στεγανά των προηγούμενων τέτοιου τύπου διαξιφισμών στη Βουλή, που δεν την ωφέλησαν και ιδιαίτερα.
Και κάπου εδώ σταματά το ευοίωνο σενάριο για τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο και ξεκινά το δυσοίωνο για αυτούς, που περιλαμβάνει έναν άλλο ρου εξελίξεων, οι οποίες σχετίζονται με τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα εδώ και έξι χρόνια.
Το πρώτο και ισχυρότερο αντεπιχείρημα είναι τι όφελος θα έχει μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πλήθος αρρυθμιών αν καταφέρει και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή;
Θα εγκύψει περισσότερο στα προβλήματα των πολιτών και θα πάρει σοφότερες αποφάσεις;
Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί κίνηση υψηλού ρίσκου. Και αυτό γιατί σε μια περίοδο που το κλίμα για τη δικομματική δεν είναι καθόλου ευνοϊκό, εν μέσω της πρώτης φθινοπωρινής αξιολόγησης από την τρόικα, με άγνωστη έκβαση αποτελέσματος και με τους βουλευτές ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ να είναι στα κάγκελα, η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση απωλειών στην επικείμενη ψηφοφορία, το γεγονός θα λειτουργήσει διαλυτικά, και θα μπορούσε να οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυτό που η κυβέρνηση προσδοκούσε να αποφύγει, δηλαδή σε πρόωρη εκλογική μάχη.
Μένει να δούμε αν η κίνηση Σαμαρά- Βενιζέλου θα αποδειχθεί Ρουά Ματ ή Μπούμερανγκ… Το σίγουρο είναι ότι ο Οκτώβρης μπήκε με άγριες «πολιτικές» διαθέσεις…

Πηγή: aixmi.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.