Ειδησεογραφικό site

Κάρτερ: Να αναλάβουμε δράση για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος

33

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν συνέβαλαν τελικά στην αλλαγή της στάσης του έναντι του θέματος αυτού.

Αυτό δήλωσε αργά χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη. Ο κ. Κάρτερ τόνισε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Μόσχα για αποστολή νέων εξελιγμένων όπλων στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο Κάρτερ κάλεσε δεκάδες ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους που υπηρετούν στην Ευρώπη σε σύσκεψη στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και για το κατά πόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν καθησυχάσει τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα στην ρωσική οικονομία», δήλωσε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον. «Αυτό που δεν είναι φανερό είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις στην οικονομία αποτρέπουν τον Πούτιν από το να ακολουθεί την πορεία που υιοθέτησε στην Κριμαία πέρυσι», όταν προσαρτήθηκε η ουκρανική χερσόνησος από τη Ρωσία, συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε σε αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει να αλλάζει τη θέση του», συνέχισε ο Κάρτερ, σημειώνοντας πως η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική και στρατιωτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.