Ειδησεογραφικό site

Κάνει κρύο, καιρός για… το σωτήριο εμβόλιο της γρίπης

194

Η γρίπη, οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, είναι μία από τις κύριες ασθένειες του χειμώνα. Συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ιδίως στα ευπαθή άτομα. Τα ευπαθή άτομα είναι σημαντικό να αναζητούν ιατρική βοήθεια όταν εμφανίζουν συμπτωματολογία γρίπης το χειμώνα, ώστε εγκαίρως να αρχίζουν την ειδική αντι-ιική αγωγή και να τους δίνεται η κατάλληλη (ενδεχομένως και νοσοκομειακή) υποστήριξη.

Η γρίπη προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος, και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Εκτός από τον άνθρωπο, προσβάλλει και άλλα θηλαστικά αλλά και κάποια πτηνά. Η γρίπη κάθε χρόνο ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες και είναι σημαντικός παράγοντας αύξησης του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο το χειμώνα. Θεωρείται δε με στατιστικούς υπολογισμούς (μια και ακριβώς δεν μπορεί να μετρηθεί αυτό) μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, προκαλώντας πάνω από 1.000 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η επιτήρηση της γρίπης γίνεται μέσω ειδικών συστημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως:

1          του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου ιδιώτες ιατροί καταγράφουν τα περιστατικά με γριπώδη συνδρομή,

2          του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όπου εργαστηριακά επιβεβαιώνεται η παρουσία του ιού σε συγκεκριμένο αριθμό δειγμάτων από τα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, και

3          του συστήματος επιτήρησης σοβαρών περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα συλλεχθέντα δεδομένα και φέτος θα αναλύονται και θα δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα δίνουν μια εικόνα για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα.

Ασπίδα το εμβόλιο

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, οι χαμηλότερες συνθήκες ζωής και γενικότερης κατάστασης υγείας, οι οποίες συμβαδίζουν με την οικονομική κρίση, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών τη φετινή χρονιά.

Γι’ αυτό και, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την κυρία Κρεμαστινού, «όλοι γνωρίζουμε πως το καλύτερο και μοναδικό προληπτικό μέτρο για την προστασία απέναντι στη γρίπη αποτελεί το εποχικό εμβόλιο, το οποίο έχει εξαιρετική ασφάλεια. Στον τομέα της αποτελεσματικότητας, αυτή φαίνεται ότι ποικίλλει ανάλογα με το στέλεχος (μικρότερη πέρυσι στα στελέχη τύπου Α) και στα ηλικιωμένα άτομα (>65 ετών). Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρξε φέτος μια τροποποίηση στη σύσταση του εμβολίου, ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν καλύτερη κάλυψη. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο διαθέσιμο όπλο στην πρόληψη της εποχικής γρίπης για τους ευπαθείς πληθυσμούς.

Δυστυχώς, η προσπάθεια εμβολιασμού σε επίπεδο γενικού πληθυσμού στην πατρίδα μας δεν είχε και δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Όπως έδειξαν μεγάλες μελέτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις το 10% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ σε επίπεδο ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα υπάρχει ένα ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 20%. Τα νούμερα αυτά είναι σαφώς κατώτερα των προσδοκιών και των στόχων μας για τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά άνω του 75%, σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες. Ακόμη μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (περίπου 10-15%).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, η οποία ακολουθείται και από μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό.

Παρακαλώ τους επαγγελματίες υγείας να δώσουν το καλό παράδειγμα και τόσο αυτοί να εμβολιαστούν για την προστασία τη δική τους και των ασθενών τους, όσο και να ενισχύσουν την εμβολιαστική μας προσπάθεια για τους αρρώστους υψηλού κινδύνου.

Λέμε ΝΑΙ στο εμβόλιο της γρίπης, ώστε να έχουμε λιγότερους θανάτους τη φετινή περίοδο. Να μην έχουμε πάλι και φέτος μια μεγάλη επιδημία από γρίπη με μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών και θανάτων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.