Ειδησεογραφικό site

Κάμερον: Βάση για την επίθεση κατά των τζιχαντιστών και η Κύπρος

31

Στη διάθεση της Γαλλίας για τους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών θέτει την βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ μετά τις επαφές που είχαν σήμερα στο Παρίσι.

Παράλληλα ο Κάμερον επανέλαβε ότι το Λονδίνο θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του για να βοηθήσει τη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα από την Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι θα ενισχύσουμε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε: «Το αεροπλανοφόρο μας Σαρλ ντε Γκωλ θα κτυπήσει σκληρά το Ισλαμικό Κράτος».

«Περιοδεία πολέμου» ξεκινά ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του ξεκινά σήμερα «περιοδεία πολέμου» προκειμένου να συσπειρώσει τους σημαντικότερης «παίχτες» της διεθνούς πολιτικής σκηνής με στόχο την δημιουργία ενός «ενιαίου συνασπισμού» κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Τζον Γουέιν του Ελιζέ», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον Ολάντ η βρετανική εφημερίδα Guardian, μετά τα τυφλά χτυπήματα των τρομοκρατών στην «καρδιά» των Παρισίων, αναλαμβάνει δράση δίχως να χάσει καιρό και στην περιοδεία του θα τον συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Πριν τη συνάντησή τους στο Ελιζέ, Κάμερον και Ολάντ επισκέφθηκαν την περιοχή όπου βρίσκεται το θέατρο Μπατακλάν, ένας εκ των στόχων των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν την 13η Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης στο βρετανικό κοινοβούλιο για να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ και στη Συρία.

Αύριο, ο ένοικος των Ηλυσίων μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ κρίνεται καθοριστική και στην «ατζέντα» των συνομιλιών θα έχει περίοπτη θέση ο ρόλος της Ρωσίας.

Την Τετάρτη, επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Ολάντ θα έχει δείπνο εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τη Γαλλία με πολλούς Γάλλους υπουργούς να έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου τη σημασία των διμερών σχέσεων.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία δεν έχει βρει απολύτως σύμφωνο το Παρίσι θεωρώντας πως δεν περιορίζεται στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όμως και για τον Ρώσο πρόεδρο η συγκυρία εντείνει την αίσθηση επείγοντος για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Η επιβεβαίωση πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική επίθεση ήρθε λίγες μέρες μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.