Ειδησεογραφικό site

Κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη κατατίθεται φάκελος ευρεσιτεχνίας για νέο προϊόν ιατροτεχνολογίας

29

Η ανάγκη της αξιολόγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και η αναγνώρισης της συνεισφοράς τους στην άσκηση της ιατρικής και συνεπώς στην υγεία του πληθυσμού αναδείχθηκε μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

«Μόνο με την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, μια μέθοδο αξιολόγησης της προσφερόμενης αξίας της ιατρικής παρέμβασης, με την οποία εκτιμούνται και τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εξασφαλίζεται η απόδοση κάθε δαπάνης» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης, προσθέτοντας ότι «η βιομηχανία της Βιοτεχνολογίας αναγνωρίζει ότι το υπάρχον μοντέλο κλείνει τον κύκλο ζωής του και πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συνεργατικό μοντέλο όπου οι εταίροι υγείας θα εδραιώσουν ένα δίκτυο  που συλλογικά θα αναδεικνύει τις ευκαιρίες και τις αξίες που προσφέρουν η Ιατροτεχνολογία και η καινοτομία».

Εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιατροτεχνολογικών Προοϊόντων ο κ. Τζον Μπρέναν αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής αλλά και στην ανάγκη νέας, διαφορετικής διαχείρισης των συστημάτων τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη για την εξοικονόμηση πόρων. Όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά από Έλληνες ειδικούς η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο – που γίνεται μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας- μπορεί να εξοικονομήσει ακόμα και 40.000 ευρώ από το κόστος νοσηλείας καθώς η ασθενής δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε πολυδάπανη νοσηλεία.

«Η δαπάνη για τη διαχείριση των συστημάτων τεχνολογίας στην Ευρώπη αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ με το 10% εξ αυτών να πηγαίνει ως επανεπένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Πάνω από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη κατατίθεται ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολικών προϊόντων» είπε ο κ. Μπρέναν και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το επιχειρηματικό μοντέλο έχει αλλάξει καθώς όλοι προσπαθούν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και λογισμικά γύρω από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα».

Το σύστημα προμηθειών της Ισπανίας περίγραψε από το βήμα του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ιατροτεχνολογίας η κυρία Γκλόρια Ροντρίγκεζ, διευθύντρια του Ισπανικού φορέα για την Ιατροτεχνολογία τονίζοντας ότι «στην Ισπανία έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε πάρα πολύ δημόσιες προσφορές, ωστόσο το σύστημα είναι κεντρικό σε επίπεδο περιφέρειας. Όλα τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν κοινό κατάλογο και αυτή η συνεργασία μας βοηθά να ξέρουμε τις εταιρείες ώστε να ξέρουμε τι προσφέρει η κάθε μια. Στους διαγωνισμούς αυτούς, η τιμή του προϊόντος έχει βαρύτητα 60% ως κριτήριο κατακύρωσης, ενώ 40% βαρύτητα έχουν τα κριτήρια που αφορούν στην ποιότητα. Επίσης, η τιμολόγηση ανά εξέταση που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στην Ισπανία, αποσύρθηκε με δικαστική παρέμβαση».

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.