Ειδησεογραφικό site

Ιταλός ΥΠΕΞ: «Ο χρόνος για λύση στη Λιβύη εξαντλείται»

28

Λίγες ημέρες μετά τις απειλές κατά της Ιταλίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι σπέρνουν το θάνατο και τον πανικό στη Λιβύη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο υπουργός επισήμανε πως η μόνη λύση στη Λιβύη είναι πολιτική, απορρίπτοντας τις ιδέες για στρατιωτική επέμβαση, όπως αυτή που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Είναι εμφανής ο κίνδυνος “συνεργασίας” τοπικών ομάδων με το Ισλαμικό Κράτος. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι άπειρος και υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθεί γρήγορα, κρίνοντας από τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Ωστόσο, επισήμανε πως το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας δε σημαίνει πως θα σταλούν στρατεύματα στη Λιβύη, εμμένοντας στη θέση του για διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Άλλωστε, τόνισε ότι «η μόνη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση» διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν θέλει ούτε «περιπέτειες και ακόμη λιγότερο σταυροφορίες».
Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον οποίο συνομίλησε για την κρίση στη Λιβύη.

Όλα αυτά, τη στιγμή που απόψε αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετασθεί το κρίσιμο ζήτημα.

Βέβαια, την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος κάνει αναφορές για τη συνεργασία Ιταλίας-Λιβύης σε επίπεδο αγοραπωλησίας όπλων και πυρομαχικών.

Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει πως αυτού του είδους η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι γνωστή στην ιταλική Βουλή, ωστόσο κανείς δεν αναφέρεται σε αυτή.

«Ο Καντάφι δεν είχε πεθάνει όταν ο ανταποκριτής της Corriere della Sera έμπαινε στο μπούνκερ του και έγραφε: “Στα δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε οπλοστάσια υπάρχουν άθικτα κουτιά και θήκες με χιλιάδες όπλα διαμετρήματος 9 χιλιοστών και αυτόματα όπλα, όλα αυστηρά της εταιρίας Beretta. Δίπλα, βουνά από κιβώτια μια ιταλικά πυρομαχικά”. Δεν αποτελεί μυστικό: Στην Ιταλία που σήμερα εξετάζεται η στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη κατά του ΙΚ έχει εξοπλίσει πλήρως το καθεστώς και ίσως τις φατρίες των ανταρτών που το ανέτρεψαν», γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως η Ιταλία έμμεσα έχει εξοπλίσει και τους τζιχαντιστές, καθώς περνούν στην κατοχή τους αυτά τα όπλα με τις εισβολές τους σε οπλοστάσια.
Όπως εξηγεί, λοιπόν, η ιταλική εφημερίδα: «Στη βουλή κανείς δεν ξέρει. Οι Ιταλοί πολιτικοί συζητούν λίγο ή καθόλου και ξέρουν ότι για τα συστήματα και το στρατιωτικό εξοπλισμό.
Παρ’όλα αυτά, είναι οι ίδιοι που σύντομα ενδέχεται να κληθούν να πάρουν μία απόφαση σε μία πιθανή επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υπόθεση για τους Ιταλούς και την εθνική ασφάλεια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.