Ειδησεογραφικό site

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρωτιά Ραχόι αλλά οι Podemos «έκλεψαν» Μαδρίτη – Βαρκελώνη

32

Η διαμάχη ανάμεσα στην παλιά και την νέα πολιτική στην Ισπανία έχει μόλις ξεκινήσει, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα την Κυριακή να αποτυπώνουν την ανάγκη των Ισπανών για αλλαγή.

Παρότι την πρωτιά καταλαμβάνει το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, το ποσοστό που συγκεντρώνει δεν ξεπερνάει το 27%, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμα από τις εκλογές του 1991.

Οι νεοσύστατοι Podemos κατάφεραν να «κλέψουν» τα προπύργια των Συντηρητικών, πρωταγωνιστώντας σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη, παρότι η υποψήφια του PP κέρδισε με διαφορά μίας έδρας.

Οι Ισπανοί προσήλθαν στις κάλπες σε 13 περιφέρειες της χώρας και άφησαν το στίγμα τους για τις κρίσιμες εθνικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Για στροφή προς τα Αριστερά και ανάγκη για ανανέωση κάνει λόγο σήμερα η πλειονότητα των δημοσιευμάτων του ισπανικού Τύπου, επισημαίνοντας τις σημαντικές απώλειες στον δικομματισμό του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών (Psoe).

Την ίδια ώρα, παρότι στην ισπανική πρωτεύουσα αναδεικνύεται το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού, οι Podemos τείνουν προς την συμμαχία με τους Psoe.

Έτσι, μπορεί η Εσπεράνθα Αγίρε να κέρδισε αλλά δε θα είναι εύκολο να κυβερνήσει καθώς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Επομένως, πιθανότερο είναι η Μανουέλα Καρμένα που κατέβηκε με το Ahora Madrid, έναν συνασπισμό κομμάτων και κινημάτων που απολαμβάνουν της στήριξης των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, να αναδειχθεί δήμαρχος της Μαδρίτης.

Πριν τέσσερα χρόνια το σκηνικό που διαμορφωνόταν ήταν τελείως διαφορετικό, με το Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία σε οκτώ περιφέρειες. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να απέχουν κατά πολύ από τότε.

Μεγάλη μερίδα του ισπανικού Τύπου κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγής στο εσωτερικό του κόμματος και ανανέωση, τη στιγμή που το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) δεν περνάει απαρατήρητο.

Το κόμμα του Αλμπερτ Ριβέρα μοιάζει έτοιμο να διαπραγματευτεί με το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και με τους Podemos και τους Σοσιαλιστές, τη στιγμή που στην Βαρκελώνη οι Ciudadanos αναδείχθηκαν τρίτοι.

Έκπληξη ωστόσο, αποτελεί και η νίκη της Αντα Κολάου στην Βαρκελώνη, την επικεφαλής της λίστας κομμάτων και κινημάτων της Αριστεράς που στηρίζονται από τους Podemos, η οποία κατάφερε να κερδίσει με όπλο της τη μάχη κατά των εξώσεων που στιγμάτισαν τους Ισπανούς.

Εντούτοις, μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε και το αποτέλεσμα που έφερε η υπ’αριθμόν δύο του Λαϊκού Κόμματος στην περιοχή Καστίγια-λα-Μάντσα, καθώς παρότι η Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ βγήκε πρώτη, έχασε την αυτοδυναμία. Εφόσον, λοιπόν, το PSOE συμμαχήσει με το Podemos, το κυβερνών κόμμα θα χάσει και αυτό το προπύργιο.

Όλα αυτά, ενώ ο Ιγκλέσιας κάνει λόγο για το τέλος τους δικομματισμού, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών «χειρότερα στην ιστορία», διατρανώνοντας πως τώρα είναι η ώρα της αλλαγής.

Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις θα κριθεί από τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο νεοσυσταθείσες δυνάμεις Podemos και Ciudadanos έχουν εισβάλει στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.