Ειδησεογραφικό site

Ισπανία: Μετά τις 16 Ιουνίου στον θρόνο ο Φίλιππος

110


Μετά από δύο περίπου εβδομάδες αναμένεται να ανακηρυχθεί βασιλιάς της Ισπανίας ο γιος του Χουάν Κάρλος, Φίλιππος Στ’, καθώς απαιτείται Οργανικός Νόμος από την κυβέρνηση, ο οποίος θα κάνει δεκτή την παραίτηση του μονάρχη και θα κινεί τις σχετικές διαδικασίες.

Στην Ισπανία, όπως υπενθυμίζει ο Τύπος της χώρας, δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος σχετικός με τη διαδοχή, καθώς ο Χουάν Κάρλος διαδέχθηκε τον δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος με τη σειρά του υπήρξε η συνέχεια του αιματηρού Εμφυλίου Πολέμου και της Β’ Ισπανικής Δημοκρατίας.

Το πρώτο βήμα γίνεται εντός της ημέρας, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του Οργανικού Νόμου με τον οποίο θα γίνεται δεκτή η παραίτηση του 76χρονου Χουάν Κάρλος και θα καθορίζεται η διαδικασία της διαδοχής.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας (εγκρίθηκε με δημοψήφισμα) προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές στα ζητήματα του Θεσμού της Μοναρχίας πρέπει να ρυθμίζονται με Οργανικό Νόμο.

Εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο (πράγμα σχεδόν βέβαιο βάσει των πολιτικών συσχετισμών) θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ο γιος του Χουάν Κάρλος, Φελίπε θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς της Ισπανίας.

Ο Φίλιππος Στ’ θα δώσει τον καθιερωμένο όρκο σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά ο Χουάν Κάρλος θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα του βασιλιά. Μάλιστα την Τρίτη έγινε και η πρώτη κοινή εμφάνιση του βασιλιά με τον πρίγκιπα-διάδοχο.

Ο 76χρονος βασιλιάς αποφάσισε να παραιτηθεί από το θρόνο, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα γενιά, όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.