Ειδησεογραφικό site

Ισλάμ και πολυτέλεια

65

 

Λιάζονται αμέριμνοι στις πισίνες τους πίνοντας σαμπάνια, καμαρώνουν τα καλογυαλισμένα, αστραφτερά σούπερ αυτοκίνητά τους και ανεβάζουν φωτογραφίες όλων αυτών των υλιστικών απολαύσεών τους σε λογαριασμό του Instagram. 

Δεν πρόκειται για το διαδικτιακό «παράρτημα» κακομαθημένων πλουσιόπαιδων κάποιας δυτικής χώρας που μιμούνται την επιδειξιμανία των ορίτζιναλ Rich Kids on Instagram, που ζουν στο Beverly Hills, αλλά για καλοζωισμένα νιάτα από το Ιράν, χώρα που είναι γνωστή για την αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανόνων του Ισλάμ.

Ο λογαριασμός «The Rich Kids Of Tehran» (Τα Πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης) καυχιέται ότι δείχνει «πράγματα που δεν θα ήθελαν να δείτε για το Ιράν». Πράγματι, για το επίσημο ιρανικό κράτος μια γυναίκα που φοράει αποκαλυπτικό μπικίνι και καπνίζει σίσα σε πισίνα δεν είναι αξιοθέατο, αλλά προσβολή των χρηστών ηθών!

Και επειδή σε αυτή τη χώρα δεν είναι να παίζεις με τα όρια της ανοχής του θεοκρατικού συστήματος, οι διαχειριστές του λογαριασμού υπογραμμίζουν ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν νεαρούς και νεαρές να πίνουν ή να ποζάρουν με μαγιό έχουν τραβηχτεί από διακοπές τους σε άλλη χώρα. Παρά τις διευκρινίσεις, όπως είναι αναμενόμενο, η ύπαρξη τέτοιου λογαριασμού με πρωταγωνιστές Ιρανούς και Ιρανές έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις.

«Είναι όλες διαφορετικές. Κάποιες είναι θετικές, κάποιοι λένε ότι σοκάρονται επειδή ξέρουν το Ιράν από σειρές όπως το “Homeland” και όπως παρουσιάζεται στην ταινία “Argo”. Μας κάνουν πραγματικά να γελάμε!» σχολιάζουν σχετικά οι δημιουργοί της σελίδας.


Πάντως, η άποψη που επικρατεί για τα όσα ισχύουν στην ιρανική κοινωνία δεν δημιουργήθηκε αυθαίρετα. Από την επανάσταση του 1979 και μετά επικρατούν αυστηροί θρησκευτικοί κανόνες, που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους, ενώ και από τα δύο φύλα να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένα όταν κυκλοφορούν δημοσίως και βεβαίως να μην καταναλώνουν αλκοόλ.

Στο διαδίκτυο

Στις φωτογραφίες που αναρτώνται όμως στον λογαριασμό The Rich Kids of Tehran τα ντυσίματα είναι μάλλον προκλητικά και η ταπεινότητα που επιβάλλει το Κοράνι σίγουρα δεν εκφράζεται με τα σούπερ αυτοκίνητα που φαίνεται να παρελαύνουν στους δρόμους της Τεχεράνης.

Οπως διευκρινίζει ο διαχειριστής του λογαριασμού στη MailOnline, στη χώρα μια Porsche Panamera GTS κοστίζει από 261.457 ευρώ μέχρι 326.788 ευρώ και υπάρχουν περίπου 100 μόνο στην ιρανική πρωτεύουσα. Οσο για τις Maserati, που όπως λέει «βρίσκονται παντού στην Τεχεράνη», αυτές κοστίζουν γύρω στα 260.000 ευρώ.

Ολα αυτά τα αυτοκίνητα έχουν εισαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν 40% φόρο, ο οποίος υπολογίζεται επί της τιμής αγοράς στην Τεχεράνη.

«Πολλοί πιστεύουν ότι μετακινούμαστε με καμήλες. Εμείς μετακινούμαστε με γερμανικά και iταλικά αυτοκίνητα και φοράμε Chanel, Gucci, Louboutin και Tom Ford!» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση, δείχνοντας τη διάθεση να τονιστεί πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση στο Ιράν από την εικόνα που έχει η Δύση γι’ αυτήν.

Εντονες αντιδράσεις

Η εν λόγω επίδειξη πλούτου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι δεν είναι ισλαμικά ορθό. Ενδεικτικό είναι ότι έχει δημιουργηθεί ως απάντηση η σελίδα Poor Kids of Tehran (Φτωχά Παιδιά της Τεχεράνης), η οποία αποκαλύπτει πώς είναι η πραγματική ζωή για τους φτωχούς στην πρωτεύουσα του Ιράν. Οι δημιουργοί της σελίδας των πλουσιόπαιδων αποδίδουν όλα αυτά στη ζήλια και επιμένουν ότι δικός τους σκοπός είναι να παρουσιάσουν μια πιο θετική εικόνα του Ιράν.

«Κάποιοι Ιρανοί και άλλοι μάς ασκούν κριτική. Για εμάς η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, όπως και η ελευθερία έκφρασης, αλλά τα περισσότερα αρνητικά σχόλια κρύβουν πάντα απώτερους σκοπούς» επισημαίνουν. Πάντως, τον περασμένο Οκτώβριο η σελίδα είχε κατέβει για κάποιο διάστημα και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι αυτό έγινε έπειτα από παρέμβαση της ιρανικής κυβέρνησης. Ο λογαριασμός όμως άνοιξε και πάλι και το εν λόγω σενάριο διαψεύστηκε.

Πηγή: espressonews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.