Ειδησεογραφικό site

Ικαρία: Η γη της μακροζωίας

113

 

Σε ένα αφιέρωμα για τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, φτάνοντας και ξεπερνώντας πολλές φορές τα 100, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ικαρία!

Πριν από έναν αιώνα περίπου, το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο ήταν περίπου τα 31 έτη. Σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και σε μερικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισλανδία άντρες και γυναίκες ζουν πάνω από 80 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πόλεις και χωριά όπου το να γίνεται 100 ετών και να γιορτάζεις έναν αιώνα πάνω στη Γη δεν είναι πρωτοφανές αλλά περισσότερο κομμάτι της ζωής.

Σε αυτά τα ειδικά μέρη, που αναφέρονται συχνά ως “Μπλε Ζώνες” οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν σχεδόν 2 δεκαετίες παραπάνω ζωής από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι, 10 εκατομμύρια περισσότερα λεπτά, 20 παραπάνω ευκαιρίες να φυσήξεις κεράκια σε τούρτα γενεθλίων και 7.305 παραπάνω ηλιοβασιλέματα και ανατολές του ήλιου.

Σύμφωνα με το grandparents.com, χάρη στην έρευνα του Dan Buettner και του National Geographic, γνωρίζουμε πολλά μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και γνωρίζουμε και γιατί συμβαίνει αυτό. Μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχει να κάνει με τα γονίδια αλλά με τον τρόπο ζωής, κάτι που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες και να παρατείνει την παραμονή του στη Γη.

Στη λίστα με τα μέρη όπου οι άνθρωποι τείνουν να φτάνουν τα 100 χρόνια ζωής δεν θα μπορούσε να λείπει η Ικαρία, το νησί που έχει πολλές φορές υμνηθεί για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του που συνηθίζουν να γιορτάζουν πάνω από 100 γενέθλια.

Πολλές φορές, τα μέσα αναφέρονται στην Ικαρία ως το “νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν”, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελεί πηγή νεότητας και πατρίδα πολλών υπεραιωνόβιων ανθρώπων που απολαμβάνουν πολλά χρόνια ζωής χωρίς το φόβο της άνοιας και των ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά.

Από το φαγητό τους, κυρίως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ελαιόλαδο, ως τον τρόπο ζωής τους, αφού συχνά ξενυχτούν με παρέα φίλων γελώντας και παίζοντας παιχνίδια, σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής των Ικαριωτών συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής τους.

greek nap

Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και το τι δεν κάνουν στη βελτίωση της υγείας τους. Παρά το γεγονός ότι ταξιδεύουν πάνω από λόφους και κοιλάδες για χάρη της πλούσιας καθημερινότητάς τους, οι Ικαριώτες είναι γνωστοί για το γεγονός ότι βρίσκουν χρόνο να πάρουν έναν υπνάκο καθημερινά, που τους βοηθά να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών κατά 35%.

Ένα άλλο μέρος γνωστό για τους υπεραιωνόβιους κατοίκους του είναι η Οκινάουα, νησί στα νότια της Ιαπωνίας, που λέγεται ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων πάνω από 100 ετών στον κόσμο, όπου οι γυναίκες ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς προβλήματα αναπηρίας, σύμφωνα με το National Geographic.

okinawa

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα γερνούν πιο αργά από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ορμονών, αφού για παράδειγμα ένας άντρας 70 ετών έχει τα κόκκαλα και τις ορμόνες ενός σφριγηλού 50άρη.

Η δίαιτα των κατοίκων περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, ενώ καταναλώνουν περισσότερο τόφου και σόγια σε σχέση με άλλους πληθυσμούς, κάτι που ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμβάλλει σε χαμηλά ποσοστά καρκίνου και λιγότερες επιπλοκές λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η πιο ενδιαφέρουσα πάντως συνήθειά τους είναι η πρακτική hara hachi bu, ένα αξίωμα του Κομφουκιανισμού, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε μόνο μέχρι να νιώσουν πλήρεις κατά 80%, κάτι που έχει βρεθεί ότι μειώνει την εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Σε άλλες περιπτώσεις, είναι η θρησκεία που φαίνεται να “χαρίζει” παραπάνω χρόνια, όπως στην περίπτωση των αντβενιστών της 7ης ημέρας, στην πόλη Loma Linda της νότιας Καλιφόρνια.

loma-linda1
Δεν πίνουν αλκοόλ, δεν καπνίζουν, δεν καταναλώνουν καφεΐνη, τρώνε κυρίως λαχανικά και σύμφωνα με έρευνες ζουν κατά μέσο όρο 8 με 10 χρόνια παραπάνω από το μέσο Αμερικανό, ενώ χάρη σε μία 24ωρη υποχρεωτική αργία μία φορά την εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα “διάλειμμα” από το άγχος της καθημερινότητας, μειώνοντας το στρες.

Τέλος, άλλο ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο είναι η χερσόνησος Nicoyaστην Κόστα Ρίκα, όπου οι άνθρωποι είναι είναι πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι, χάρη στους δεσμούς μέσα στις οικογένειες που δίνουν στους υπεραιωνόβιους ένα αίσθημα ότι ανήκουν κάπου και έχουν ένα σκοπό στη ζωή, κάτι που σύμφωνα με έρευνες ψυχολογίας έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Άλλο ένα πλεονέκτημα για τους κατοίκους της Nicoya, που όπως και στην Οκινάουαγερνούν πιο αργά, είναι το “σκληρό” νερό που πίνουν, που έχει υψηλή συγκέντρωση σε ασβέστιο και φαίνεται να τους προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

nicoya

Πηγή:Grandparents.com, huffingtonpost.com

Τα σχόλια είναι κλειστά.