Ειδησεογραφικό site

Ικανοποιημένος δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης του

60

Την ώρα που οι θεσμικές επαφές της κυβέρνησης κορυφώνονται, η πάροδος μίας περίπου εβδομάδας από την ανάληψη των καθηκόντων της δίνει την ευκαιρία σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ να προβούν σε μια πρόχειρη αποτίμηση του τι έχει γίνει αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται πως σε αντίθεση με όσα λέγονταν κατά την προεκλογική περίοδο από τη ΝΔ, η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της σε συνθήκες ομαλότητας, ενώ γίνεται λόγος για «κολοσσιαία ψέματα που διαψεύστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους έχει ξεκινήσει κανονικά. Και παρά τα αυστηρά μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την πρώτη φορά που ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδας, μιλώντας για επαφές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του οικονομικού επιτελείου με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, χωρίς η χώρα και η κυβέρνηση να βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης.

Επιπρόσθετα, στην αποτίμηση που γίνεται σημειώνεται πως έχει πλέον βγει εκτός ατζέντας το περίφημο mail Σαμαρά-Χαρδούβελη προς την Τρόικα, ενώ υπογραμμίζεται πως, αν το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν διαφορετικό, σήμερα το θέμα που θα ετίθετο θα ήταν «το βάθεμα της λιτότητας» και όχι η έξοδος από αυτή. «Αντί να συζητάμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και διαγραφή του χρέους, θα συζητούσαμε για περικοπές συντάξεων και νέες απολύσεις.» σημειώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνεται επίσης ειδική μνεία στη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, ενώ επισημαίνεται η αναφορά στην εποικοδομητική στάση της Ελλάδας από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι.

Τέλος, σημειώνεται πως η στάση της νέας κυβέρνησης είναι ένα μήνυμα κατά της αλαζονείας, με κατάργηση του στόλου των πολυτελών αυτοκινήτων των προηγούμενων ετών, των στρατιών συμβούλων και αστυνομικών-φρουρών, ενώ γίνεται λόγος και για τραυματισμό του πολιτικού πολιτισμού από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν δεν προσήλθε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων έγιναν σε θερμό κλίμα.

Τέλος, οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στη χθεσινή ομιλία Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, αναφέρουν πως πλέον το μείζον ερώτημα είναι τι θα πράξει η ΝΔ ως αντιπολίτευση. «Θα στηρίξει την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού και τη σωτηρία της χώρας ή θα επιμείνει στο ρόλο του εν Ελλάδι εκπροσώπου της αδιέξοδης λιτότητας; Θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ή θα επενδύσει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης; Εν ολίγοις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ποια πλευρά θα κάτσει ο Αντώνης Σαμαράς;» διερωτώνται οι ίδιοι κύκλοι, προσπαθώντας επί της ουσίας να πετάξουν το μπαλάκι στον πρώην πρωθυπουργό για τη στάση που θα κρατήσει.

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.