Ειδησεογραφικό site

Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στις επικουρικές συντάξεις

209

Στις επικουρικές συντάξεις επεκτείνονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (δεύτερος πυλώνας ασφάλισης) με νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός του 2015. Ως τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν συμπληρωματικές παροχές, ομαδικά επαγγελματικά συμβόλαια ή επαγγελματικές συντάξεις, δηλαδή δραστηριοποιούνται μόνο στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα ασφάλισης. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι της τρόικας ότι στις 30 Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην επικουρική ασφάλιση.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους λόγω της κρίσης και, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της για το 2013, η θεσμοποίηση του δεύτερου πυλώνα μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου 2015.
Επίσης ο κ. Σαρηγεωργίου είπε ακόμη ότι τα προϊόντα υγείας που πωλούν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι «το νούμερο 1 ασφαλιστικό προϊόν σήμερα» αλλά συνέχισε ότι «είναι ανάγκη να συγκρατηθεί το κόστος τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της Υγείας με τη συγκρότηση συγκεκριμένων ιατρικών πρωτοκόλλων». Και πρότεινε με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλλονιάς την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση έναντι του κινδύνου του σεισμού διότι, όπως είπε, «το θέμα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός αλλά πότε θα γίνει». Αναφερόμενος στην εφαρμογή του Solvency II από 1ης Ιανουαρίου 2016 ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι ήδη η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται στο κλίμα εφαρμογής του, αν και ο αντίστοιχος ελληνικός νόμος πρόκειται να ψηφιστεί στις 15 Απριλίου 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΕΕ, στη διάρκεια του 2013 η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλιστικές εργασίες ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ σημειώνοντας κάμψη κατά 9,3% έναντι του 2012. Από αυτό το ποσό τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούσαν τους κλάδους κατά ζημιών (αντιστοιχούν στο 53% του συνόλου) ενώ τα 1,7 δισ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζωής.

Οι ασφαλίσεις ζημιών πέρυσι μειώθηκαν κατά 5,5%, ενώ οι ασφαλίσεις ζωής κατά 14,1% έναντι του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο-τρία χρόνια ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Στους κλάδους των ασφαλίσεων ζωής τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι ασφαλίσεις που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις, κατά 36%, και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα κατά 30%. Αντιθέτως, στους κλάδους κατά ζημιών η ασφάλιση αυτοκινήτου καταγράφει μείωση κατά 8%. Αναφορικά με το σύστημα φιλικού διακανονισμού αναφέρεται στην έκθεση ότι «μετά τη συνεχή διεύρυνση των ορίων της συμφωνίας, το σύστημα φιλικού διακανονισμού μπορεί να διακανονίζει υλικές ζημιές μέχρι του ποσού των 6.500 ευρώ και σωματικές βλάβες μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά ατύχημα και με ανώτατο όριο τις 12.000 ευρώ ανά ζημιωθέν πρόσωπο».

Εν τω μεταξύ πέρυσι οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν αποζημιώσεις ύψους 3 δισ. ευρώ στους ασφαλισμένους, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ αφορούσε τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ενώ το ύψος των επενδύσεών τους ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.