Ειδησεογραφικό site

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις-Απόψε η συμφωνία ή στο τέλος της εβδομάδας;

29

 

diapragmateysiesΟι διπλωματικές επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται στο απόγειό τους στις Βρυξέλλες όπου στις 20:00 απόψε ώρα Ελλάδας ξεκινά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.

Έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup φάνηκε ότι η συμφωνία μοιάζει να είναι θέμα χρόνου. Ομως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν οι ελληνικές προτάσεις να έχουν πρώτα αξιολογηθεί από τους λεγόμενους θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) και στη συνέχεια να εγκριθούν από το Eurogroup προτού τελικώς η συμφωνία επικυρωθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί απόψε και γι’ αυτό τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ έκαναν λόγο για μια συμφωνία η οποία μπορεί να συνομολογηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με ορόσημο το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το προσεχές διήμερο 25 και 26 Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εμφανίζεται επισπεύδουσα και για διάφορους λόγους επείγεται για συμφωνία απόψε. Αυτοί που αντιδρούν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι ζητούν να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, να συνεδριάσει ξανά εντός του επομένου διημέρου το Eurogroup και στη συνέχεια να εισηγηθεί προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έγκριση της συμφωνίας για την διάσωση της Ελλάδας. ΔΝΤ και Σόιμπλε θεωρούν ότι πριν απ’ όλα είναι δεσμευτικό ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα μέτρα να έχει υπερψηφιστει από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια ή τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα.

Στην προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και να πείσει τους εταίρους και πιστωτές για την αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.