Ειδησεογραφικό site

Θολό τοπίο για τη Δημοκρατική Παράταξη – Όλο και πιο βαθύ το χάσμα

46

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

«Ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος και αποστράβωσε» αναφέρει η λαϊκή παροιμία και έτσι πορεύεται η Δημοκρατική Παράταξη, με τις διαδικασίες συγκρότησής της, αντί να ενώνουν, να διχάζουν το ΠΑΣΟΚ. Οι αντιπαραθέσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου καλά κρατούν, με τελευταίο επεισόδιο όσα διαδραματίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε λάβρος εναντίον του Μ. Χρυσοχοΐδη και των λεγόμενων παπανδρεϊκών. Οι παροικούντες το Κίνημα προβλέπουν διαζύγιο, όχι βελούδινο, μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου και το παιχνίδι που παίζεται αφορά το ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ.

Εκπλήσσοντας και τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε τελικά το γάντι της αντιπαράθεσης με τους διαφωνούντες. Επέλεξε το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης, υιοθετώντας εισηγήσεις για ξεκαθάρισμα των λογαριασμών πριν από τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Φωνές, πάντως, είχαν ακουστεί και πριν από τη πανελλαδική σύσκεψη για σκληρά μέτρα εναντίον του Γ. Παπανδρέου και των διαφωνούντων.

Οι δηλώσεις του Λ. Γρηγοράκου και η ρητορική του Οδ. Κωνσταντινόπουλου ήταν ενδεικτικές του κλίματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας οξείες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, όπως «καλικάντζαροι», «φαντάσματα» και «παλικαράκια του μνημονίου», επιχείρησε να απομονώσει τους διαφωνούντες και να προκαλέσει τώρα τον κ. Παπανδρέου για την επόμενη κίνησή του.

ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΣΗ;

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του και θα κινηθεί εκτός του σχήματος της Δημοκρατικής Παράταξης, δημιουργώντας δική του κίνηση-φορέα. Προτιμούν, λοιπόν, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού να μην κοσμεί τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης και οι εσωκομματικοί αμφισβητίες να έχουν απομονωθεί, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να ελέγχει πλήρως μια κοινοβουλευτική ομάδα για τις δύσκολες ψηφοφορίες του μέλλοντος.

Η αγωνία όμως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορά το σήμερα και τη στάση βουλευτών εν όψει και της προεδρικής εκλογής. Η διαφοροποίηση Χρυσοχοΐδη, εκτός της προσπάθειας να εκφράσει την εσωκομματική αμφισβήτηση, τη στιγμή που άλλοι δελφίνοι σιωπούν ή στηρίζουν την ηγεσία, έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Χαρακτήρισε «ανοησίες» την προεδρολογία που προέρχεται από τη ΝΔ και τον Α. Λοβέρδο, αντίπαλό του στη Β’ Αθηνών. Μάλιστα, υπενθύμισε την πρότασή του για συμφωνημένη εκλογή Προέδρου και εκλογές το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2015.

Για «Μαύρο Σεπτέμβρη» του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι όσα συμβαίνουν οφείλονται σε προσωπικές στρατηγικές και δεν έχουν σχέση με τον προσανατολισμό του Κινήματος.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η κατηγορηματική άρνηση του κ. Παπανδρέου να συναινέσει στην υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα του Κώστα Καραμανλή, ενώ με σχόλιο στενού του συνεργάτη επανέλαβε την αντίθεσή του στη στρατηγική της συμμαχίας με την κυβέρνηση Σαμαρά. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει ευθέως στον κ. Βενιζέλο, αφού έχει επιλέξει το δρόμο της προσεκτικής σύγκρουσης, προκειμένου να χρεώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το οριστικό διαζύγιο με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Ευ. Βενιζέλος κινείται στον αστερισμό της περιχαράκωσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εν όψει της προεδρικής εκλογής, καθώς γνωρίζει ότι η υποστήριξη κεντροδεξιού υποψηφίου, που θα συσπειρώνει όλη τη Δεξιά, θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, που θέλει να τις περιορίσει στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπορεί η λαϊκή παροιμία να λέει «όπου φτώχεια και γκρίνια», αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε επί τάπητος το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού είχε μελετήσει καλά τα δεδομένα, κοιτάζοντας κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι μετά την επόμενη εκλογική μάχη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έπεισε προς το παρόν τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την άποψή του, όμως έβαλε το λιθαράκι του προκειμένου το ζήτημα να τεθεί στην ατζέντα. Έχει μάλιστα επεξεργαστεί δύο σχέδια αλλαγών, που αφορούν αφενός την οριστική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αφετέρου τη διατήρησή του αλλά την κατανομή του στα κόμματα που συνεργάζονται και σχηματίζουν κυβέρνηση.

Στόχος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική ενίσχυση του κόμματός του, αφού με το ποσοστό των ευρωεκλογών (8%) και με τα δύο σενάρια καταλαμβάνει περισσότερες έδρες και αναδεικνύεται  στο βασικό δεύτερο κυβερνητικό εταίρο.

Στρατηγικός στόχος της πρότασης Βενιζέλου είναι να μη σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν έρθει πρώτο κόμμα, ενώ δίνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα.

Η πρόταση όμως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εδράζεται στην εκτίμηση ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα έχει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αφού θα υπάρξει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα έχει βαθύ πολωτικό χαρακτήρα, ποντάρει ο κ. Βενιζέλος να πλασαριστεί ως βασικός εταίρος της ΝΔ απέναντι, όπως θεωρεί, στο «αντιευρωπαϊκό» μέτωπο της Κουμουνδούρου. Επιφυλάσσει για τον εαυτό του, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, το ρόλο του Έλληνα Γκένσερ, γι’ αυτό θέλει ένα καθαρό από διαφωνούντες κόμμα.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Χαριλάου Τρικούπη από το ερωτηματολόγιο της Πρωτοβουλίας των «58» για τα θέματα της Κεντροαριστεράς. Στην πλειονότητά τους όλοιόσοι απάντησαν έδειξαν την απογοήτευσή τους για όσα συμβαίνουν στη Δημοκρατική Παράταξη, ενώ η πλειοψηφία των 950, που απαντούν, κλείνει το μάτι στην Κουμουνδούρου για μελλοντική συνεργασία. Χολή για το ερωτηματολόγιο και από τον Ν. Μπίστη, ο οποίος έχει προσδεθεί στο άρμα του Βενιζέλου και τώρα λέει ότι οι πρώην σύντροφοί του δεν εκπροσωπούν παρά τον εαυτό τους.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.