Ειδησεογραφικό site

Θερμό επεισόδιο Βαρουφάκη με δημοσιογράφο του Bloomberg – Παρά τις παρεμβάσεις Τσίπρα για να χαμηλώσει τους τόνους

37

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχέσεις πάθους.

Αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης αμά τη αναλήψει των καθηκόντων του επιχειρήσε να ορίσει αυτός τους όρους του «παιχνιδιού» της δημοσιότητας και να αποδομήσει όλα τα ρεπορτάζ, καλώντας τους δημοσιογράφους να μην επιδίδονται σε ρεπορτάζ τύπου «φαρ ουέστ», ο ίδιος γρήγορα με τη στάση του σε επαφές με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης έδωσε λαβές όπως στην περίπτωση της συνέντευξης στην εκπομπή Newsnight του BBC για την οποία πολλοί είπαν ότι ήταν από εριστικός έως ανάγωγος.

Ποιος μπορεί εξάλλου να ξεχάσει τις πολλές διαμάχες μέσω Twitter με εκπροσώπους κυρίως ξένων ΜΜΕ όπως ο Simon Nixon της Wall Street Journal όταν σχολίασε το αν ο υπουργός Οικονομικών μιλά με τον πρωθυπουργό ή ο Peter Spiegel των Financial Times ο οποίος μετά το περιπετειώδες Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου παρουσίασε το σχέδιο συμφωνίας το οποίο αρχικά δέχθηκε και στη συνέχεια απέρριψε η Αθήνα. «Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από τέτοιες αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές» είχε νουθετήσει τότε τον δημοσιογράφο των FT ο υπουργός Οικονομικών. Τελευταία κόντρα του αυτή με τον Hugo Dixon του Reuters τον οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ κάλεσε ή να μάθει καλύτερα Ελληνικά ή να αποκτήσει καλύτερες πηγές επειδή τόλμησε να τον χαρακτήρισε «ανόητο» που δηλώνει ότι «η κυβέρνηση μπορεί να μην μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και να επιβάλει έκτακτο φόρο».

Οι ασταμάτητες αυτές παρεμβάσεις και εμφανίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη δεν έμειναν απαρατήρητες από το Μαξίμου με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τριπλή παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η πρώτη έγινε την περασμένη Παρασκευή καθώς οι περισσότεροι στη φράση «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά» του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο είδαν τη «φωτογραφία» του υπουργού Οικονομικών. Ακολούθησε μια ημέρα αργότερα νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με αφορμή τα παράπονα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα όταν τόνισε «το πόσο θα μείνουμε στην εξουσία θα εξαρτηθεί και από τις συμπεριφορές μας στις θέσεις εξουσίας». Και επειδή ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε απτόητος τις συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο ήρθε και τρίτη παρέμβαση, αυτή τη φορά από συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος εξαπέλυσε το ακόλουθο δηλητηριώδες σχόλειο για τον υπουργό Οικονομικών: «Η δημοσιότητα είναι σαν την ηλιοθεραπεία. Στην αρχή είναι καλή, αλλά μετά, εάν συνεχίσεις χωρίς μέτρο, καίγεσαι»!

Η εμφανής δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για την υπερέκθεση αλλά και τα λεγόμενα του ενοίκου του κτηρίου της οδού Νίκης έφτασε, μάλιστα, μέχρι και το εξωτερικό. Σε σημερινό της δημοσίευμα η Bild γράφει ότι υπήρξε ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος, κατά το δημοσίευμα, ζήτησε την Τρίτη από τον κ. Βαρουφάκη να περιορίσει τις εμφανίσεις και τις δημόσιες δηλώσεις του.

Η έως και ωμή παρέμβαση του Μαξίμου φαίνεται ότι δεν άφησε, τελικά, ανεπηρέαστο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ενώ την Τρίτη ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση των νέων γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά έφτασε στο σημείο να έχει φραστικό επεισόδιο με δημοσιογράφο του Bloomberg.

Όπως έγραφε η ανακοίνωση στη 1 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν συγκεντρωθεί στον 3ο όροφο του κτηρίου της οδού Νίκης. Αντί ο κ. Βαρουφάκης, όμως, να δεχθεί ερωτήσεις από τους περίπου 30-40 παρισταμένους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί ερωτήσεις μόνο από υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ. «Ερωτήσεις μόνο από υπαλλήλους;» αναρωτήθηκε φωναχτά δημοσιογράφος του Bloomberg με τον Γιάνη Βαρουφάκη όχι μόνο να μην αφήνει αναπάντητη την… πρόκληση αλλά να ζητάει και τα ρέστα από τον ξένο δημοσιογράφο και να του λέει  με αγένεια «μην είστε ανάγωγος»!

Επειδή όμως και οι υπάλληλοι ήταν λίγοι σε σχέση με τους δημοσιογράφους και, ως φαίνεται, δεν είχαν κάποια ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης «ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμίαν» έδωσε το… δικαίωμα σε έναν δημοσιογράφο να του απευθύνει μια ερώτηση που, τελικά, αφορούσε, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.