Ειδησεογραφικό site

Θεοχαρόπουλος: «Θα ήταν καταστροφικό αν επικρατούσε το σενάριο της εξόδου»

23

 

Στις ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφικό το σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra λέγοντας μεταξύ άλλων πως «παρουσιάζουμε και προτείνουμε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στις συναντήσεις μας με θεσμικούς, εξαγωγικούς και παραγωγικούς φορείς. Σε αυτά τα θέματα έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές και σε αυτές τις προτάσεις υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου».

Και συνέχισε λέγοντας: «Στη Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι επιμένουμε ευρωπαϊκά και τώρα, καθώς πάει να γίνει μια συμφωνία, λέμε ότι στηρίζουμε την ύπαρξη της συμφωνίας, παρόλο που είναι επώδυνη και με δύσκολους όρους, γιατί το άλλο σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη είναι καταστροφικό και αν επικρατούσε τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για την κοινωνία. Από μία καταστροφική επιλογή είναι προτιμότερη μία πολύ δύσκολη επιλογή. Για το σενάριο αυτό, της εξόδου από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα πατούσε το κουμπί για να γίνει. Θα ήταν καταστροφικό αυτό το σενάριο αν επικρατούσε. Για αυτό πρέπει οι επιλογές που γίνονται σε πρόσωπα και πολιτικές να είναι πολύ προσεκτικές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε μία συμφωνία… «η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και οι ευθύνες είναι στις παλινδρομήσεις της και στις ιδεολογικές εμμονές των εταίρων. Έπρεπε μέχρι 30 Ιουνίου, που τελείωνε η τετράμηνη παράταση, να έχει υπάρξει το νέο πρόγραμμα. Για να μην μείνει στον αέρα η χώρα, να μην υπάρξουν τα capital controls, να μην κλείσουν οι τράπεζες και να μην υπάρξει το πρόβλημα ρευστότητας που δύσκολα θα αποκατασταθεί. Στο σημείο που φθάσαμε τώρα, στον Αύγουστο, θα πρέπει να υπάρξει μία τριετής συμφωνία, να αποφύγουμε προγράμματα γέφυρες και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί για την ελάφρυνση των πολύ δυσμενών όρων, όχι μόνο πριν τη συμφωνία, αλλά και μετά, κάθε μήνα, με τον κανόνα της ευελιξίας που έχει η Ε.Ε.».

Και συνέχισε τονίζοντας: «στη διαπραγμάτευση πρέπει να αποκρουσθούν ιδεολογικές εμμονές των εταίρων, όπως οι απαιτήσεις στα εργασιακά. Χρειάζεται συνολικά ως χώρα να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να παρουσιάζουμε σχέδιο, εναλλακτικές, νούμερα, στοιχεία, ότι δεν έκανε δηλαδή ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ώστε στην πορεία να έχουμε αποτέλεσμα και να πείσουμε τους εταίρους ότι ορισμένα μέτρα πέρα από κοινωνικά άδικα είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά, όπως η προκαταβολή φόρου 100%».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.