Ειδησεογραφικό site

Θεοδωράκης: «Στηρίζουμε, παρότι ξέρουμε ότι η συμφωνία δεν θα είναι καλή»

59

Την απόφαση του Ποταμιού να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα συνυπογράψουν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας επιβεβαίωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού με θέμα «Η ρήξη που έχει ανάγκη η χώρα – το Κίνημα που έχει ανάγκη ο τόπος».

Με φόντο την Ακρόπολη και παρουσία προσωπικοτήτων από άλλους χώρους, όπως οι πρώην υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ρωμαίος και Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και οι Γιάννης Μπουτάρης, Γιάννης Βούλγαρης και Γιάννης Μεϊμάρογλου, που πήραν το λόγο στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, επισημαίνοντας ότι «η αβεβαιότητα έχει μαραζώσει την κοινωνία και έχει διαλύσει την οικονομία», εξαιτίας, όπως είπε, των λαθών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «φλερτάρουν με την εθνική καταστροφή».

Επικαλούμενος ένα από τα συνθήματα της συγκέντρωσης που είχε γίνει λίγο νωρίτερα στο Σύνταγμα και έλεγε «Καλύτερα Ευρώπη με θυσίες παρά δραχμή και Μπανανίες», ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι το Ποτάμι στήριξε και στηρίζει -«χωρίς παζαρέματα»- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια επίτευξης καλύτερης συμφωνίας. «Το ίδιο θα κάναμε με κάθε άλλη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση», είπε. «Στηρίζουμε γιατί θέλουμε συμφωνία. Στηρίζουμε, παρότι ξέρουμε ότι η συμφωνία την οποία μας φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι καλή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «η ρήξη θα είναι η καταστροφική», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Μας κατηγόρησαν οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί είπαμε «ότι θα ψηφίσουμε την συμφωνία που θα έρθει στην Βουλή», σχολίασε. «Και τώρα ασθμαίνοντας λένε και αυτοί το ίδιο. Το νέο σκέφτεται πάντα γρηγορότερα – δεν έχει βαρίδια».

«Να βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνθηκε και στους Ευρωπαίους για να πει: «Έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα. Έχουν συμμετοχή στα λάθη των μνημονίων, κάποια από τα οποία τα ομολόγησαν και οι ίδιοι. Ας κάνουν λοιπόν κι αυτοί τα βήματα που απαιτούνται, όχι για χάρη του Αλέξη Τσίπρα και των ψεύτικων υποσχέσεων αλλά για την ελληνική κοινωνία που μπορεί να συμβάλει στην νέα Ευρώπη. Ας διαγράψουν από το μυαλό τους ότι θα τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για τα λάθη της ηγεσίας του».

Εξειδικεύοντας την πρότασή του, είπε ότι οι εταίροι πρέπει να δώσουν ένα ουσιαστικό και άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, όπως αυτό που έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Μου ανέπτυξε το σχέδιο για τα 35 δισ. ευρώ που μπορούν να δοθούν σε πέντε χρόνια από τα κοινοτικά ταμεία. Αυτά σημαίνουν ανάπτυξη 3%», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Ανάλογες κινήσεις πρέπει να κάνει και ο κ. Ντράγκι. Πρέπει η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν είναι λογικό η χώρα που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη ρευστότητας από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να μην μπορεί να ευεργετηθεί από αυτό το ριζοσπαστικό πρόγραμμα».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί «ένα καθαρό χρονοδιάγραμμα λύσης για το πρόβλημα του χρέους, χωρίς υπεκφυγές». Και συμπλήρωσε: «Ονομαστικό κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους κραύγαζε προεκλογικά από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Καλά το είπε ο Γιούνκερ. Αν τα είχε υποσχεθεί όλα αυτά κάποιος άλλος θα είχε πάρει 80% και όχι 36%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας, αλλά η λιτότητα που φέρνει θα είναι μεγαλύτερη. Η ανάπτυξη που χάνεται -από την αναβλητικότητα και την αβεβαιότητα- μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια λιγότερα έσοδα για το κράτος. Ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται μόνο για το μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και για το μαύρο στην οικονομία, το μαύρο στις τράπεζες».

«Η κυβέρνηση, έτσι όπως τα κατάφερε, ξέρει ότι αργά ή γρήγορα θα υπογράψει και αυτή ένα μεγαλοπρεπές μνημόνιο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας: «Μπορεί να το ονομάσουν Σ.Α.Ν.Ο (Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) αλλά μνημόνιο θα είναι – οπότε άρχισαν να κατασκευάζουν την νέα ιδεολογία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.