Ειδησεογραφικό site

Θανάσης Τσαλταμπάσης συνέντευξη στο «Καρφί»: «Πατρίδα μου όλη η Ελλάδα»

81

TsaltabasisΤης Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

«Πατρίδα μου είναι όλη η Ελλάδα. Τη γνωρίζω στις περιοδείες παρέα με τους αγαπημένους μου συναδέλφους. Και μια καλή παρέα θέλει και καλό φαγητό, το οποίο και τιμώ ιδιαιτέρως, καθώς είμαι και καλοφαγάς και πολυφαγάς» δηλώνει στο «Κ» ο ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης. Απλός, ήρεμος, αισιόδοξος και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, μας μίλησε για το απραγματοποίητο όνειρο της οικογένειάς του να τον δει μηχανολόγο μηχανικό, για τη νέα του τηλεοπτική δουλειά ως «Νώντα», για τα σχέδιά του στο θέατρο, αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο που ψάχνει μα δεν βρίσκει πια…

Ξεκίνησες για μηχανολόγος μηχανικός, αλλά κατέληξες ηθοποιός. Πώς προέκυψε αυτό;

Στα 18 σου είσαι αναγκασμένος να επιλέξεις το επαγγελματικό σου μέλλον. Ακολουθείς λοιπόν κάτι που είτε δεν το ξέρεις καλά, είτε πολύ απλά δεν το θέλεις και τόσο, καθώς μέσα σου πρυτανεύει η λογική που σου λέει ότι πρέπει να δουλέψεις για να ζήσεις. Έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου και το 1999 βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να σπουδάζω στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Σήμερα, στα 33 μου χρόνια, ξέρω πια καλά ότι πάντα ήθελα να γίνω ηθοποιός. Από μικρός έπαιρνα μέρος σε θεατρικές ομάδες της γειτονιάς μου, ενώ το 1996, σε ηλικία μόλις 15 ετών, παίζω στη «Μελωδία της ευτυχίας» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά, πατρίδα σου ποια είναι; H Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκες, ή η Αθήνα, όπου μένεις;

Πατρίδα μου είναι όλη η Ελλάδα. Την οποία τώρα πια, που οι υποχρεώσεις μου είναι πολλές, γνωρίζω μέσα από τις περιοδείες μου. Είναι ευτυχία να μαθαίνεις τη χώρα σου έχοντας παρέα τους αγαπημένους σου συναδέλφους. Και βεβαίως μια καλή παρέα θέλει και καλό φαγητό, το οποίο και τιμώ ιδιαιτέρως, καθώς είμαι και καλοφαγάς και πολυφαγάς. Είναι δυνατόν να βρεθώ, ας πούμε, στην Κέρκυρα και να μη φάω σοφρίτο;

Στα 13 χρόνια της επαγγελματικής σου πορείας, έχεις παίξει σε 14 θεατρικές παραστάσεις και 12 τηλεοπτικές σειρές. Οι ρόλοι σου ήταν πάντα κωμικοί; Δεν σε τρομάζει η τυποποίηση;

Δεν πιστεύω σε ρετσινιές. Είναι τιμή μου να με αντιμετωπίζει ο κόσμος ως τον κωμικό ηθοποιό που θα δει και θα σκάσει στα γέλια. Ιδίως σήμερα, που είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να γελάσουν με την ψυχή τους. Αυτό όμως, από την άλλη, σημαίνει και τεράστια ευθύνη για τον ηθοποιό. Ο οποίος δεν πρέπει να επαναπαύεται, αλλά να καλλιεργεί συνεχώς το κωμικό του στοιχείο κάνοντάς το πιο ποιοτικό. Γιατί μπορεί ο κόσμος να έχει ανάγκη το γέλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και χαζοχαρούμενος. Ξέρει να ξεχωρίζει την καλή κωμωδία από τις σαχλαμάρες. Το ένστικτο του κόσμου είναι αλάνθαστο. Πάντως θα μου άρεσε να παίξω και σε δράμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δεχτεί ανάλογη πρόταση.

Τη νέα τηλεοπτική σεζόν θα σε υποδεχτούμε όχι μόνο ως «Νώντα»… από Θανάση, αλλά και με μουστάκι. Ποιο είναι το story της καινούριας σειράς;

Για το νέο μου ρόλο άφησα και το μουστάκι και νομίζω ότι μου πάει κιόλας. Παίζω λοιπόν τον Νώντα, που είναι το κεντρικό πρόσωπο της σειράς. Είναι ένας τριαντάρης καθηγητής που θέλει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα κοντινά του πρόσωπα, προσπαθώντας έτσι να βρει τη ζωή που του αξίζει. Το σενάριο της κωμικής σειράς, που πιστεύω ότι θα κερδίσει τον κόσμο, ανήκει στην Τίνα Καμπίτση.

Από τις σκηνές που έχω ξεχωρίσει είναι όταν ο Νώντας αναλύει τους προβληματισμούς του στον «ψυχολόγο» του, που είναι ένα καναρίνι, ο Τουίτερ. Του λέει λοιπόν τα προβλήματά του και αναμένει τη λύση από το μόνο ζωντανό ον που ο ίδιος θεωρεί ότι τον καταλαβαίνει.

Ο διάλογος με τον Τουίτερ ίσως αποτυπώνει και τη δύναμη της φύσης;

Συμφωνώ. Όταν η φύση μιλάει, εμείς πρέπει να ακούμε. Η φύση μπορεί, αν αφεθούμε και την ακούσουμε, να μας δώσει και δύναμη αλλά και λύση στα προβλήματά μας. Το μεγαλείο της πιστεύω μπορεί να υπερνικήσει κάθε κακό. Και εμείς, αντί να το προστατεύουμε, το καταστρέφουμε μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ. Πάντως η σχέση μου με τα ζώα είναι υπέροχη. Πρόσφατα απέκτησα και ένα σκυλάκι, ράτσας Μαλτέζ, και περιμένω πώς και πώς να το ξαναδώ, γιατί ακόμη είμαι σε περιοδεία με τη «Λυσιστράτη». Μέχρι τότε θα είναι υπό το άγρυπνο βλέμμα της κοπέλας μου.

Εκτός από την τηλεόραση, θα σε δούμε και στο θέατρο;

Ναι, στο έργο «Ζητείται τενόρος». Η διασκευή διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, σε μια σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου, όπως λέει ο τίτλος, ζητείται τενόρος, καθώς αυτός που ήταν να τραγουδήσει έχει πέσει σε βαρύ λήθαργο από το μεθύσι. Πρόκειται για μια φάρσα με απολαυστική πλοκή, που θέλω να πιστεύω ότι θα ταράξει τους θεατές στα γέλια.

Έχεις το δίλημμα θέατρο ή τηλεόραση; Ποιο σου δίνει τα περισσότερα λεφτά;

Όταν η δουλειά που σου προσφέρεται είναι καλή, τι σημασία έχει αν γίνεται για κάποιο κανάλι ή θα παιχτεί στο θέατρο. Το θέμα είναι ότι εμείς οι ηθοποιοί πρέπει να είμαστε παρατηρητές του κόσμου και πρέπει να αποτυπώνουμε τα άγχη, τις φοβίες, την καθημερινότητά του, είτε στο γυαλί είτε στη σκηνή του θεάτρου.

Αν με ρωτούσες πριν από μερικά χρόνια ποιο μέσο πληρώνει καλύτερα, η απάντηση θα ήταν η τηλεόραση. Σήμερα ασυζητητί τα άμεσα οικονομικά οφέλη τα έχεις από το θέατρο, ενώ στην τηλεόραση, με όλα αυτά που γίνονται, μπορεί και να τα χάσεις.

Και μετά από όλο αυτό το τρέξιμο, μένει καθόλου χρόνος για τον Θανάση;

Από λίγος έως καθόλου. Όμως δεν παραπονιέμαι, τρέχω γιατί μου αρέσει και θέλω το αποτέλεσμα να με ικανοποιεί. Δεν έχω άγχος για το αύριο, θέλω να κρατώ θετικές σκέψεις. Αυτό που έχω καταλάβει και σίγουρα είναι απόρροια της κρίσης είμαι ότι είμαι πιο δημιουργικός. Οργανώνομαι και προγραμματίζω καλύτερα τις δουλειές μου, με αποτέλεσμα να μην έχω μείνει τα τέσσερα χρόνια της κρίσης «ξεκρέμαστος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.