Ειδησεογραφικό site

Η JP Morgan επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: Θα γίνει η Ελλάδα… Κύπρος;

30

Το πλέον αρνητικό σενάριο του «κουρέματος» των καταθέσεων, ενταγμένο σε ένα γενικότερο σχέδιο αναδιοργάνωσης των ελληνικών τραπεζών, αν τα πράγματα φτάσουν στο μη περαιτέρω, αποτελεί κύριο θέμα ανάλυσης των μεγάλων επενδυτών.

Με σημείωμά της, η JP Morgan απαντά στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει… Κύπρος, ενώ δίνει και τη δική της εκτίμηση για τους καταθέτες που έχουν κάτω από 100.000 ευρώ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απάντηση εξαρτάται από το πόσοι καταθέτες υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνω των 100.000 ευρώ. Εάν υπάρχει αρκετές από αυτές τις καταθέσεις, τότε ένα πιθανό »κούρεμα» θα επηρεάσει μόνο αυτούς τους καταθέτες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσο μεγάλο είναι το »σύμπαν» των μεγάλων καταθετών.

Τα πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έρχονται από την Κομισιόν και έχουν να κάνουν με το 2012. Βάσει, αυτών στοιχείων το 75% των καταθέσεων στην Ελλάδα στην Ελλάδα είναι κάτω από τις 100.000. Υποθέτουμε πως αυτό το ποσοστό είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερο, αφήνοντας μικρή πιθανότητα σε καταθέτες που βρίσκονται κάτω από την περιοχή των 100.000 ευρώ να μην επηρεαστούν. Επιπλέον, τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το κράτος για να υποστηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιορίζονται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.