Ειδησεογραφικό site

Η 40λεπτη συνομιλία Στουρνάρα – Δραγασάκη για ρευστότητα και καταθέσεις

67

Για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την διαπραγμάτευση και την χώρα μας η απόφαση της ΕΚΤ να μην συνεχίζει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα για να χρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες, συζητούσαν επί 40 λεπτά χθες βράδυ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Αν τελικώς παρέλθει άκαρπη η διορία που έδωσε η ΕΚΤ και δεν επέλθει συμφωνία ως την 11ης Φεβρουαρίου (που θεωρείται ημερομηνία-«κλειδί» αν τελικώς συνεδριάσει εκτάκτως εκείνη την ημέρα το Eurogroup) θα ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA και τότε ο διοικητής της ΤτΕ θα κληθεί να αναλάβει … ρόλο «διαιτητή» ανάμεσα στους ευρωπαίους, στην κυβέρνηση αλλά και στις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να σηκώσουν το βάρος χρηματοδότησης του κράτους (καλύπτοντας τακτικές ή και έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων) ενώ θα αναζητούν οι ίδιες ρευστότητα από την ΤτΕ μέσω του ELA –και όλα αυτά με ορίζοντα έως τις 26 Φεβρουαρίου οπότε η ΕΚΤ θα μπορούσε και να διακόψει και αυτήν  ακόμα την «ακριβή» πηγή ρευστότητας της χώρας μας!

Στη φάση αυτή δεν έχουν ανακύψει ακόμα πάντως άμεσα κίνδυνοι για τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, όπως τόνισε και ο ίδιος ο διοικητής στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση.

Πρακτικά όμως είναι βέβαιο ότι τυχόν  παράταση της αβεβαιότητος πέραν λίγων ημερών ή εβδομάδων για την επίτευξη ή μη συμφωνίας με τους δανειστές για το αν η Ελλάδα θεωρείται από 1ης Μαρτίου πως τελεί σε πρόγραμμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό (τύπου «Κύπρου» ενδεχομένως) στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Στουρνάρας εξήγησε λεπτομερώς στον κύριο Δραγασάκη τι διεμείφθη το βράδυ της Πέμπτης στην Φραγκφούρτη. Όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ έθεσε σαν όριο την 11η Φεβρουαρίου ώστε να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα ολόκληρο 15ήμερο πριν καταστεί σαφές (πιθανότατα σε ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup την ημέρα εκείνη) αν τελικώς υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ή όχι. Σε αρνητική περίπτωση, με βάση και το Καταστατικό της, απαγορεύεται στην ΕΚΤ να δεχτεί ελληνικά ομόλογα-«σκουπίδια» σαν ενέχυρο προς χρηματοδότηση, όπως τώρα κάνει «κατ’εξαίρεση» (όπως το ίδιο το καταστατικό της προβλέπει) και εφόσον μόνον η χώρα θεωρείται πως τελεί σε «πρόγραμμα».

Όσον αφορά στο «παρασκήνιο» της ψηφοφορίας στην ΕΚΤ το βράδυ της Πέμπτης, αν και ο κύριος Στουρνάρας επικοινωνούσε διαρκώς με την Αθήνα (καθώς μάλιστα ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια πως υπήρξε ενόχληση της κυβέρνησης για έλλειψη ενημέρωσης), ξεχωριστό ενδιαφέρον λαμβάνει και η πληροφορία ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν είχε δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, ούτε μάλιστα θα έχει και σε καμία άλλη διαδικασία της ΕΚΤ μέχρι τέλος Μαρτίου του 2015 –δηλαδή στην πιο κρίσιμη για την χώρα μας περίοδο!

Σύμφωνα με την ΤτΕ και με βάση τον κανονισμό των κεντρικών τραπεζών που βρίσκεται αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ:

– Λόγω της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2015 τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα, βάσει του οποίου όλοι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου.

– Για τον μήνα Φεβρουάριο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, αν και θα μετέχουν κανονικά στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εντούτοις δεν θα ασκούν το δικαίωμα ψήφου. Ειδικότερα, βάσει του σχετικού προγράμματος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα ασκεί το δικαίωμα ψήφου τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015.

– Ο καθορισμός των ομάδων αυτών έγινε με κλήρωση στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014.

– Η συγκεκριμένη μεταβολή μπορεί να τίθεται σε εφαρμογή τώρα, επειδή μεσολάβησε η ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, προβλέπεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και καθορίστηκε σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ελήφθη πριν … δώδεκα χρόνια και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2002!

– Στις συνεδριάσεις που μετέχει, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο, επηρεάζοντας ενδεχομένως και την διεξαγωγή των συζητήσεων, ιδιαίτερα όταν το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις που απαιτούν συναίνεση.

– Το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης του δικαιώματος ψήφου δεν είναι καινοφανές. Παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee -FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ της γνωστής σε όλους FED.

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ και συγκεκριμένα την περιοχή: Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την εκ περιτροπής άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.