Ειδησεογραφικό site

Η γυναίκα που κυνηγά όλη η Γαλλία

92

gallida-tromokratisΜε τη Γαλλία να είναι σε σοκ και πένθος, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή 17 αστυνομικών και πολιτών, που έληξαν με αιματηρό τρόπο και το θάνατο τριών δραστών, οι αρχές πλέον στρέφουν όλη τους την προσοχή στον εντοπισμό και τη σύλληψη μίας γυναίκας.

Η αστυνομία αναζητά τυχόν συνεργούς του Αμεντί Κουλιμπαλί και των αδελφών Κουασί, που προκάλεσαν το μακελειό στο Charlie Hebdo, σκότωσαν μία αστυνομικό και τέσσερις ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο. Το πρόσωπο κλειδί όμως είναι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν. Η σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί ήταν μαζί του, όταν έπεσε νεκρή από τα πυρά των τρομοκρατών μία αστυνομικός στο Παρίσι, την Πέμπτη. Οι αρχές θεωρούν ότι η Μπουμεντιέν είναι οπλισμένη και επικίνδυνη.

Οι δύο τους εξαφανίστηκαν μετά από την εκτέλεση της αστυνομικού, αλλά ο Κουλιμπαλί επανεμφανίστηκε όταν εισέβαλλε σε εβραϊκό παντοπωλείο, κρατώντας ομήρους, τέσσερις από τους οποίους εκτέλεσε πριν από την έφοδο της αστυνομίας, κατά την οποία έπεσε νεκρός και ο ίδιος.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε ότι πλέον η προσοχή των αρχών στρέφεται στην Μπουμεντιέν. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές εργάζονται ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι συνεργοί των ενόπλων, πώς χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι εγκληματικές πράξεις και ποια ήταν η τυχόν κατάρτιση και βοήθεια που μπορεί να είχαν από τη Γαλλία ή εκτός της χώρας. Ο Μολίν ανέφερε ακόμη ότι 16 άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται, ανάμεσά τους η σύζυγος ενός εκ των αδερφών Κουασί που προκάλεσαν το μακελειό στο Charlie Hebdo και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ένοπλος δράστης της ομηρίας είχε παγιδεύσει το κατάστημα με εκρηκτικά. Ακόμη, ο Κουλιμπαλί τηλεφώνησε σε οικείους του προκειμένου να τους ζητήσει να επιτεθούν εναντίον άλλων στόχων πριν χάσει τη ζωή του στην έφοδο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Απειλές της Αλ Κάιντα για νέες επιθέσεις

Στο μεταξύ, με νέες επιθέσεις απειλεί τη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται ιστοσελίδες των τζιχαντιστών. Οπως φαίνεται το στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης στην αραβική χώρα, σεΐχης Χαρίθ αλ Ναντχάρι, σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του αναφέρει πως η επίθεση στο Charlie Hebdo έγινε επειδή οι συντάκτες του είχαν προσβάλει τον προφήτη.

Ο ίδιος αποκαλεί τους τρεις ισλαμιστές, που αιματοκύλησαν το Παρίσι, «στρατιώτες του Θεού», που δίδαξαν στους Γάλλους τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

Ποια είναι η Μπουμεντιέν

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, Μπουμεντιέν και Κουλιμπαλί, υποστηρικτές του Ισλαμικού κράτους προετοιμαζόταν από το 2010 για τη «μεγάλη στιγμή», που θα έπρεπε να πολεμήσουν ή να πεθάνουν. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Le Monde από το 2010, το ζευγάρι εκπαιδεύεται με όπλα, κάπου στην ύπαιθρο. Ποζάρουν κάνοντας βολές με μια βαλίστρα χειρός. Δεν παραλείπουν να τραβήξουν και μια… selfie, ενώ εκείνη φορά τον ολόσωμο μουσουλμανικό μανδύα.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε μια θρησκευτική τελετή, αφού η Μπουμεντιέν, η οποία ποτέ πριν δεν είχε εμφανιστεί χωρίς μπούργκα, περίμενε τέσσερα χρόνια τον Κουλιμπαλί να βγει από τη φυλακή μετά την καταδίκη του για ένοπλη ληστεία. Το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ με πολιτικό γάμο, που είναι ο μόνος νομικά αποδεκτός στη Γαλλία.

Κι ενώ ο Κουλιμπαλί έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, η Μπουμεντιέν μέχρι σήμερα παραμένει μία σκοτεινή φιγούρα. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι άλλαξε εντελώς μετά τη γνωριμία με τον σύντροφό της. Η πρώην ταμίας έχει αλγερινή καταγωγή, αλλά έχει αλλάξει το επίθετό της για να «ακούγεται πιο γαλλικό». Στην αστυνομία που την είχε ανακρίνει το 2010, στο πλαίσιο των ερευνών τους για τις σχέσεις του Κουλιμπαλί με ισλαμιστές εξτρεμιστές, είπε ότι παράτησε τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία της το 2009 και αφοσιώθηκε στον σύντροφο της.

Οπως είπε, εμπνεύστηκε από το σύζυγο της και τις αλγερινές ρίζες της και διάβασε πολλά βιβλία σχετικά με τη θρησκεία: «Όταν είδα τη σφαγή των αθώων στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε οι Αμερικάνοι έστελναν βομβαρδιστικά τους, αναρωτήθηκα τελικά ποιοι είναι οι τρομοκράτες;» Πρόσθεσε ότι, όταν οι Αμερικανοί σκότωναν αθώους, ήταν δικαίωμα των ανδρών να υπερασπιστούν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Ο Κουλιμπαλί έχει μια μακρά ιστορία σε μικρά και μεγάλα αδικήματα. Το μοναδικό αγόρι 10μελούς οικογένειας από το Τζουβισι, τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας ήδη από τα 17 του. Ακολούθησαν καταδίκες για κλοπή και διακίνηση ναρκωτικών και τον Σεπτέμβριο του 2002, συνελήφθη ένοπλη ληστεία σε τράπεζας.

Το ζευγάρι ζούσε στο Bagneux, όπου ήταν γνωστοί για την θρησκευτική τους ευλάβεια, παρά τα συχνά προβλήματα του Κουλιμπαλί με το νόμο. Για τους γείτονες το ζευγάρι ήταν ήσυχο, με σεβασμό και φυσιολογικό και μάλιστα είχαν πάει και διακοπές στη Μαλαισία μαζί.

Ομως πριν από ένα μήνα απλά εξαφανίστηκαν από το σπίτι τους στα προάστια, μέχρι πρόσφατα που έγιναν πρωτοσέλιδο.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.