Ειδησεογραφικό site

Η Τασία πήρε προαγωγή – Μπήκε στο Επικρατείας μετά την επιτυχία της να γεμίσει τα νησιά με μετανάστες

227

 

Συνεχίζονται οι εικόνες χάους στη Λέσβο, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων, με τις συνθήκες ζωής καθημερινά να χειροτερεύουν, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους κατοίκους που έχουν φτάσει στα όριά τους.

Οι εντάσεις και τα επεισόδια είναι καθημερινά, με τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για τη μη καταγραφή τους από τις αρμόδιες αρχές. Το χάος που άφησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία θα βρίσκεται ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να περιορίσει η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, με τη συγκρότηση διαχειριστικής αρχής για το άσυλο, καθώς και μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στο νησί, που αρκεί μια σπίθα για να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των αρχών και να προκαλέσει μια εξέγερση με άγνωστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους.

Την Δευτέρα οι μετανάστες έβαλαν φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια. Πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλούν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Ξεκίνησε η καταγραφή

Πάντως, ξεκίνησε να λειτουργεί από το βράδυ της Δευτέρας το νέο σημείο καταγραφής προσφύγων- μεταναστών  στον αθλητικό χώρο «Γεώργιος Σκούφος» πρώην προπονητικό κέντρο της Καλλονής στο ΕΠΑΛ της Καλλιθέας Μυτιλήνης.

Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα γίνει η καταγραφή και θα αναχωρήσουν από την περιοχή πριν ανοίξουν τα σχολεία δεσμεύτηκαν οι αρχές, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στις περιοχής άφιξης Πέτρα και Κλειού, όπου θα επιχειρηθεί να γίνεται και η καταγραφή για να μη συνωστίζονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Όπως μεταδίδει το lesvospost.gr έβαλαν χιλιάδες κόσμο (μετανάστες, πρόσφυγες) δίπλα στα Σχολεία και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως είναι η Καλλιθέα Μυτιλήνης.

Αναρχικοί μοιράζουν φυλλάδια με σκοπό τις εξεγέρσεις

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ομάδα νεαρών με μαύρα ρούχα που δήλωνε ότι είναι υπέρ των προσφύγων μοίραζαν χθες φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό για το πώς να κινηθούν οι μετανάστες κατά των αρχών και των πολιτών της Λέσβου.

Η ομάδα αυτή ακούει στο όνομα Musafera και όπως αναφέρουν στο blog τους ξεκίνησε το 2013 σαν ομάδα εργασίας της κατάληψης στο Μπίνειο, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης στη Μόρια, από το περασμένο φθινόπωρο λειτουργεί σαν αυτοτελής ομάδα Musaferat.

Δραστηριοποιούνται κινηματικά στο νησί της Λέσβου με σκοπό «να κρατήσουν το θέμα των κέντρων κράτησης στην επιφάνεια, να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την ανάλυσή τους γύρω από αυτά και να δημιουργήσουν έναν αντίποδα στον κυρίαρχο λόγο».

Η επιστολή όπως μοιράζονταν στα Αραβικά 

Συγκροτήθηκε η διαχειριστική αρχή για το άσυλο και τους μετανάστες

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας η απόφαση για τη συγκρότηση και τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ), την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ΥΔΕΑΠ ως εντεταλμένη Αρχή αναλαμβάνει την άσκηση μέρους των καθηκόντων της υπεύθυνης Αρχής στους τομείς του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, όπως αυτές εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1042/2014.

Έτσι, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β’, αρ. φ. 1880/7.9.2015) ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των τροσφύγων, καθώς πρόκειται ακριβώς για την Αρχή αυτή που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις σχετικές υπηρεσίες μετανάστευσης και ένταξης: «Η ΥΔΕΑΠ ως Εντεταλμένη Αρχή, δύναται να αναλαμβάνει και τη διαχείριση πρόσθετων συμπληρωματικών των ως άνω Ταμείων επενδυτικών και μη προγραμμάτων ή δράσεων, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης […] Στο πλαίσιο αυτό διαχειρίζεται το Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009−2014, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. 16859/ΕΥΔ&ΠΛΑΠ 355 υπουργική απόφαση από 7.4.2014 (ΦΕΚ Β΄ 947), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χθεσινές εικόνες από το νησί 

Βίντεο από τα επεισόδια στο νησί

Βίντεο από τα επεισόδια στο νησί

Mirror: Βίντεο-καταγγελία κατά λιμενικών για ξυλοδαρμό μεταναστών

Τα σχόλια είναι κλειστά.