Ειδησεογραφικό site

Η σύγχρονη Μέση Ανατολή μέσα από την τέχνη

58

Η πρώτη ομαδική έκθεση στην Ελλάδα με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από  διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής, φέροντας τον τίτλο «Παρουσιάζοντας τη σύγχρονη Μέση Ανατολή», παρουσιάζεται στην γκαλερί Σκουφά της Μυκόνου, όπου και εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 20 Αυγούστου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Bouthayna Al Muftah (Κατάρ), Perryhan El – Ashmawi (Μπαχρέιν), Pinar Du Pre (Τουρκία) και Carlo Massoud (Λίβανος).

Pinar Du Pre (Τουρκία).

Από την αραβική παράδοση μέχρι και τον μοντερνισμό

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαριλένα Κουτσούκου, μας εξηγεί για αυτό το εγχείρημα: «Με την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά, ταυτόχρονα, με τις τόσο σημαντικές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, η αναγέννηση της Τέχνης ήταν φυσικό επακόλουθο. Με τη δημιουργία παραρτημάτων  – διεθνών, αλλά και εντελώς καινούριων – Μουσείων στη Μέση Ανατολή, η Δύση “ανακάλυψε” ένα σύγχρονο κύμα νέων καλλιτεχνών.

Τα έργα που παρουσιάζουμε είναι νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών από το Κατάρ, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν και την Τουρκία, ξεκινώντας έναν διάλογο σε ένα ελληνικό νησί παγκοσμίου εμβέλειας, τη Μύκονο. Οι καλλιτέχνες αυτοί μας μιλούν, μέσα από το έργο τους, για τις παραδόσεις του παρελθόντος, για την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Αναμένοντας τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται, παίζουν με τα στερεότυπα, αναζητώντας μια προσωπική και εθνική ταυτότητα, χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο πρίσμα.

Carlo Massoud (Λίβανος).

Τα έργα αυτά είναι αραβικά, αλλά και παγκόσμια. Είναι, ίσως, η καλύτερη σύζευξη σε έναν κόσμο, που οδεύει προς την ουσιαστική παγκοσμιοποίηση, αλλά με έντονες φυγόκεντρες δυνάμεις εθνικής οντότητας, σε έναν κόσμο που το διαδίκτυο έχει καταρρίψει τα σύνορα.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αναγέννηση στον χώρο των τεχνών του αραβικού κόσμου. Απολαμβάνοντας σημαντική προσοχή από Μουσεία, ιδιωτικούς συλλέκτες, επιμελητές και ιστορικούς, η σύγχρονη τέχνη της Μέσης Ανατολής βρίσκει ένα γοητευμένο κοινό στη Δύση. Με την αυξημένη χρήση των μέσων δικτύωσης και του διαδικτύου, τα σύνορα και τα εμπόδια ξεπερνιούνται, επιτρέποντας το μήνυμα και το μέσο που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες να απολαμβάνονται απ’ όλο τον κόσμο.

Οι καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής, έχοντας βιώσει σημαντικές κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές αλλαγές, έχουν πλέον αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, προερχόμενα από την αραβική παράδοση μέχρι και τον μοντερνισμό, ενώ, συγχρόνως, διατηρούν μια οξεία καλλιτεχνική επικαιρότητα. Σαν αποτέλεσμα, αναδεικνύεται μια μοναδική επιλογή καλλιτεχνών και έργων.

Perryhan El – Ashmawi (Μπαχρέιν).

Η Μύκονος έχει αναμφίβολα εξελιχθεί σε έναν διεθνή προορισμό. Η εγγύτητα στο νησί της Δήλου, μαζί με την καταπληκτική αρχιτεκτονική της, τα πανέμορφα κοβάλτια νερά της και την αυστηρή όψη του εδάφους της, έχει βοηθήσει να προσελκύσει μια ομάδα από πολιτιστικά “περίεργους” διεθνείς τουρίστες. Καθώς οδεύουμε προς έναν ολοκληρωτικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι αυτό ακριβώς το πολυπολιτισμικό κοινό, που, κάθε χρόνο, γεμίζει τα γραφικά σοκάκια της Μυκόνου, που μας προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια σειρά έργων από καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής.

Αυτή είναι η πρώτη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Μέσης Ανατολής αυτού του τύπου στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει ένας ποικιλότροπος διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές, αλλά και παρόμοιες κουλτούρες, κάτω από τον μυκονιάτικο ουρανό».

Πληροφορίες
Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου: Δήλου 12 – Χώρα Μυκόνου, τηλ.: 22890 28560 και 6944 687296. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 π.μ. – 02.00 π.μ..

ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR

Τα σχόλια είναι κλειστά.