Ειδησεογραφικό site

Η σφαλιάρα στον Σαμαρά και το τελεσίγραφο στον Τσίπρα

45

Του Θοδωρή Καλούδη

Λυπάμαι πραγματικά που το σημείωμά μου, που αναρτήθηκε το Σάββατο βράδυ σε αυτή τη θέση βγαίνει προφητικό.

´Εγραφα: ” Η πρεμούρα της κυβέρνησης να εγκαταλείψει πρόωρα το μνημόνιο, προφανώς για πολιτικούς λόγους και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κίνηση υψηλού ρίσκου. Διότι πετυχαίνει μεν τις πολιτικές εντυπώσεις που έχει ανάγκη, αλλά δημιουργεί αβεβαιότητες τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού όσο και για το υψηλό κόστος της ”

Και σημείωνα παρακάτω πως, σε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα, θα πρέπει να αφήσει τους “τσαμπουκάδες” προς τους δανειστές μας (που συμβαίνει να είναι κυρίως τα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή οι ευρωπαϊκοί λαοί, δια των κοινοβουλίων τους) και να αντιμετωπίσει το παρόν και μέλλον του τόπου με μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης – και οι κινήσεις της σε Ευρώπη και ΗΠΑ- να οδηγήσει πρόωρα τη χώρα εκτός του χρηματοδοτικού προγράμματος, για καθαρά μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους, ξόδεψε σε μια βδομάδα ότι με κόπο και στις πλάτες του κόσμου χτίζει επί χρόνια, στο επίπεδο της διεθνούς εικόνας της χώρας. Ο εφιάλτης της αδυναμίας διεθνούς δανεισμού επιστρέφει μαζί με τον χορό των spreds. Το χρηματιστήριο καταρρέει. Ακυρώνονται δουλειές και επενδύσεις , μέσα στην παραζάλη της αβεβαιότητας. Και -μακάρι να κάνω λάθος- αν αυτό δεν είναι προειδοποιητικές βολές των αγορών και της διεθνούς οικονομικής κοινότητας, τότε τι είναι;

Εδώ που έχουμε φτάσει, μετά την καταστροφή και με την εύθραυστη σημερινή ισορροπία, χρειάζεται σύνεση. Όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από τον διεθνή έλεγχο. Όμως η διαφορά του πλήθους από τους κυβερνήτες είναι η ιστορική ευθύνη, η ψύχραιμη πρόβλεψη, η πρόνοια και η στρατηγική

Δυστυχώς στη χώρα έτυχε, στην πιο δύσκολη περίοδο, μια κακή κυβέρνηση και μια άθλια αντιπολίτευση. Όλοι λειτουργούν με ορίζοντα μηνών και με ταπεινά μικροκομματικά κίνητρα. Χαϊδεύουν τα αυτιά των πάντων με success stories ή με υποσχέσεις σε όσους οραματίζονται το χαμένο “παράδεισο”.

Η “άχνη του κουραμπιέ” έφυγε με το πρώτο φύσιμα. Και αποκάλυψε πως οι βασιλιάδες και οι επίδοξοι διάδοχοί τους , πέρα από κουραμπιέδες, είναι γυμνοί. Και ανερμάτιστοι.

Κυρίες και Κύριοι, θεωρώ πως ό,τι συμβαίνει τη στιγμή αυτή με τις διεθνείς´ πιέσεις να σοβαρευτούμε παραμένοντας, λίγο ακόμα, στην ασφάλεια του προγράμματος σωτηρίας μας -και εγκαταλείποντάς το όταν η οικονομία μπορεί να πορευτεί μόνη της- είναι μια σφαλιάρα αφύπνισης της κυβέρνησης. Αλλά είναι επίσης και ένα τελεσίγραφο στον κ. Τσίπρα και την ετερόκλητη παρέα του, που δείχνουν να σπεύδουν φουριόζοι να καταλάβουν τα “θερινά ανάκτορα”… χωρίς αίσθηση κινδύνου.

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.