Ειδησεογραφικό site

Η ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις δεν απέδωσε

111

Παρόλο που οι 4 στους 10 οφειλέτες των Ταμείων εντάχθηκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόνο ο ένας στους δέκα ανταποκρίθηκε τελικά, καθώς οι υπόλοιποι αποχώρησαν στη συνέχεια.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι διοικητές των Ταμείων στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, παρουσία του γενικού γραμματέα Παν. Κοκκόρη, μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσαν στους εκπροσώπους των πιστωτών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει ότι δεν ήταν αναμενόμενα. Η ρύθμιση των 48 μηνιαίων δόσεων δεν προχωρά, οι φορείς δεν μπορούν να εισπράξουν τρέχουσες εισφορές και το ταμειακό πρόβλημα γίνεται οριακό.

Στον ΟΑΕΕ μόνο ο ένας στους οκτώ οφειλέτες εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Ειδικότερα, σε σύνολο 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών οι 368.772 έχουν οφειλές (σύνολο 7 δισ. ευρώ), όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή».

Από αυτούς οι 24.684 είναι στη ρύθμιση «νέα αρχή» (για να ρυθμίσουν 168,5 εκατομμύρια ευρώ) και οι 22.595 στην πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων (για ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ). Περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και μπήκαν αρχικά σε μία από τις δύο ρυθμίσεις, στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν.

Στο ΙΚΑ, περίπου το 40% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση «νέα αρχή» (με τις έως και 48 δόσεις) σταμάτησαν να πληρώνουν. Υπολογίζεται ότι 60.000 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση χρεών.

Σήμερα αναμένεται νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με την τρόικα με αντικείμενο το σύνολο των ανοικτών θεμάτων (ενοποιήσεις ταμείων, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικές διατάξεις), ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα βελτίωσης της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.