Ειδησεογραφικό site

Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις προοπτικές εξόδου από το μνημόνιο – Το απόγευμα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

35

Παρά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις που προκαλούν αβεβαιότητα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σε συνδυασμό με την εκδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να βγει εσπευσμένα από το μνημόνιο και να προκαλέσει την απομάκρυνση της Τρόικας προκαλούν την αρνητική αντίδραση των αγορών.

Το χρηματιστήριο έπεσε χθες κάτω από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων σημειώνοντας πτώση κατά 5,7% ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.

Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις αγορές που αντιδρούν αρνητικά και από την αντίστροφη  η νευρικότητα των αγορών και η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν επηρεάζει την ελληνική οικονομία που αντανακλά στην πολιτική σταθερότητα.

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων ξένων παραγόντων είναι δημοσίευμα της «Wall Street Journal» το οποίο συνδέει την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 6,5% ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή προσπάθεια ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν επικίνδυνο στοίχημα», αναφέρει η εφημερίδα.

Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην εν γένει διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τους όρους εξόδου από το μνημόνιο. Φυσικά αν δεν βελτιωθεί το κλίμα και δεν πέσουν τα spreads η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα βασιστεί στην δανειοδότηση από τις αγορές για να βγει από το μνημόνιο και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο κ. Ντάισενμπλουμ ενώ τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν εγγυήσεις για δανεισμό από τις αγορές μόνο εφόσον η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον σχεδιασμό της ωστόσο η αρνητική ανταπόκριση των αγορών δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επιδεινώνει τους όρους της επικείμενης συμφωνίας. Μόνο που εφόσον αρχίσει αν διαφαίνεται μία σκληρή συμφωνία ως διάδοχη κατάσταση του μνημονίου θα επιδεινώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και θα απομακρύνει την εξασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι κάποια στιγμή θα αλλάξουν στάση και θα προσφέρουν στήριξη κάτι που θα επηρεάσει θετικά και τις αγορές και θα βελτιώσει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κάνει παλικαριές στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ στην Ελλάδα όπως έγινε και στην Κύπρο”. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τις καταθέσεις του ενώ το έναυσμα είχε δώσει ο πρωθυπουργός από το εντευκτήριο της Βουλής όταν μιλώντας σε βουλευτές του είχε πει ότι και μόνο η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών θα έχει αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να αποσυρθούν οι καταθέσεις. Πάντως το παράδοξο είναι ότι οι αγορές εκφράζουν την δυσπιστία τους ενώ ακόμη διατηρείται η δικομματική κυβέρνηση και μάλιστα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα προκύπτει από την σπουδή της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο σε μία περίοδο ύφεσης της ευρωπαικής οικονομίας. Η τήρηση των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς για την επόμενη χρονιά βασίζονται στην πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 3% που θα επιτρέψει και πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ. Πάντως κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.