Ειδησεογραφικό site

Η παραφροσύνη και η αλήθεια

96

Του Γιάννη Μιχαήλ

Ο ιερομόναχος Καισάριος Δαπόντες (1713-1784) είχε γράψει (στον Κήπο Χαρίτων) την περίφημη φράση «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», για να την συμπληρώσει ευφυώς νεότερος χιουμορίστας στιχουργός δημιουργώντας τετράστιχο: Γι’ αυτό κι ο Αλή Πασάς σκότωσε τη Φροσύνη». Θυμήθηκα τη φράση του Ιερομόναχου, διαβάζοντας τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις του σύμπαντος ΣΥΡΙΖΑ. Από τον πρόεδρο του Αλέξη, μέχρι του τελευταίου στελέχους.

Λαύρες εκφράσεις και καταγγελτικές εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αλλά και την επίσκεψη της Μέρκελ. Όλοι οι αγανακτισμένοι της Κουμουνδούρου (προφανώς πήραν ντιρεκτίβα) στο ίδιο μοτίβο, μηδέ του αρχηγού εξαιρουμένου. «Δανεισμός απάτη» και το επιχείρημα: «Δεν είναι δυνατόν να μην αποδέχονται οι αγορές να δανείσουν την Ελλάδα του 2010, όταν το δημόσιο χρέος ήταν στο 112% του ΑΕΠ και το αποδέχονται τώρα με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ. Παρόμοια έωλα επιχειρήματα εκστομίζονται κάθε μέρα κατά χιλιάδες.

Μόνον που οι πολίτες δεν είναι αφελείς για να καταπίνουν τις ανοησίες. Η απλή απάντηση, είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν οι μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων. Ήδη η χώρα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό είναι το μυστικό της εξόδου από την κρίση. Μπορεί κάποιους να τυφλώνει ο κομματισμός φανατισμός και να παραλογίζονται φτάνοντας στα όρια της παραφροσύνης. Όμως, πρέπει από εδώ και στο εξής να βλέπουν την αλήθεια κατάματα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και οι ανοησίες αποκαλύπτονται. Αλλά για το θέμα του χρέους και των ελλειμμάτων θα επανέλθουμε σύντομα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.