Ειδησεογραφικό site

Η Νίκη της Σαμοθράκης ανοίγει ξανά τα φτερά της στο Λούβρο-Ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες χρήστες του facebook που την θέλουν πίσω

181

Πίσω στην κορυφή της σκάλας του Λούβρου βρίσκεται πλέον η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης», έπειτα από 10 μήνες απουσίας, τους οποίους πέρασε στα χέρια συντηρητών αρχαιοτήτων.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ομάδα οκτώ συντηρητών καθάρισε το ηλικίας 2.200 ετών άγαλμα, ώστε να επανέλθει η φυσική λευκή απόχρωση του μαρμάρου. Στην πορεία, εντόπισαν και επιδιόρθωσαν φθορές που είχε υποστεί κατά τη μετακίνησή του από τη Σαμοθράκη στο Παρίσι.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός ενός από τα πιο διάσημα αγάλματα της αρχαιότητας, έχει ξεχωριστή σημασία και γιατί πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με χρήματα ιδιωτών επενδυτών και 6.700 πολιτών που πραγματοποίησαν δωρεές ύψους τεσσάρων εκατ. ευρών μετά από έκκληση του μουσείου μέσω της ιστοσελίδας του.

Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη νέα όψη του αγάλματος, το οποίο αποτελείται από λευκό παριανό μάρμαρο και άλλαξε χρώμα καθώς αφαιρέθηκε το κιτρινισμένο από το χρόνο βερνίκι που υπήρχε επάνω του.

Επίσης, συντηρήθηκε και η βάση του αγάλματος, η οποία αποτελείται από γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου και αναπαριστά την πλώρη πλοίου.

Η Νίκη της Σαμοθράκης χρονολογείται γύρω στο 190 π. Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη βάση. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου).

Το άγαλμα, που μαζί με τη βάση ζυγίζει 29 τόνους, πιθανολογείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

Ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες χρήστες του facebook που την θέλουν πίσω

«It is stolen, bring it back». «Η Νίκη ανήκει στην πατρίδα της την Σαμοθράκη» γράφουν οι Έλληνες στο Μουσείο, στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook, με τους Γάλλους χρήστες να λένε πως είναι «ηλίθιοι και αστείοι όσοι ζητάνε την επιστροφή της».

Εκατοντάδες μηνύματα που υμνούν την ομορφιά, αναφέρονται στην αρπαγή του αγάλματος, στα αγγλικά, γαλλικά αλλά και στα ελληνικά, κατακλύζουν από την Τετάρτη την ανάρτηση του Μουσείου του Λούβρου που αναφέρεται στην ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Νίκη της Σαμοθράκης και στην επιστροφή της στη γνωστή θέση της στο Μουσείο στο κεφαλόσκαλο της Δυτικής πτέρυγας.

Το αρχαιοελληνικό άγαλμα απαράμιλλης ομορφιάς, το οποίο βρίσκεται εδώ και περίπου 130 χρόνια στο Μουσείο και το έχουν δει εκατομμύρια επισκέπτες βρισκόταν σε παραπλήσιο χώρο εδώ και δέκα μήνες, προκειμένου να γίνει μια σειρά από εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών -πολλές από τις οποίες προκάλεσαν οι ίδιοι οι Γάλλοι. Η ανάρτηση της είδησης για την επιστροφή στη γνώριμη θέση του στο Μουσείο, προκάλεσε δεκάδες σχόλια από Έλληνες που μιλάνε για ένα κλεμμένο αρχαίο άγαλμα, η θέση του οποίου είναι στη Σαμοθράκη, ζητώντας την επιστροφή του.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.