Ειδησεογραφικό site

Η Μπόκο Χαράμ απειλεί τους υποστηρικτές των Ομπάμα, Ολάντ, Μπους, Κλίντον

30

Νέο βίντεο-απειλή έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ, στο οποίο ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου απειλεί τους υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του Γάλλου ομολόγου του, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και των πρώην Αμερικανών προέδρων, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο Σεκάου καταγράφεται να λέει ότι οι υποστηρικτές όλων των παραπάνω είναι εχθροί του και στόχος των δυνάμεων της οργάνωσης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Θα τους πάρουμε για σκλάβους και θα τους πουλήσουμε στο παζάρι».

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση προειδοποιεί πως δε θα επιτρέψει να διεξαχθούν εθνικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες στα τέλη του Μαρτίου στη Νιγηρία, τονίζοντας: «Οι εκλογές αυτές δεν θα γίνουν ακόμα κι αν είμαστε νεκροί. Ακόμα κι αν δεν είμαστε εν ζωή, η Αλλάχ δεν θα σας το επιτρέψει ποτέ».

Από τον Σεκάου, όμως, δεν… ξεφεύγουν ούτε η κυβέρνηση της Νιγηρίας και ο πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν, ούτε οι κυβερνήσεις του Τσαντ, του Καμερούν και του Μπενίν, που τόλμησαν να αντιδράσουν στην προέλαση της Μπόκο Χαράμ.

Παρά τις απειλές που συνηθίζει να εξαπολύει η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, αυτό που κάνει τη διαφορά στο τελευταίο αυτό βίντεο είναι ο τρόπος καταγραφής του, αλλά και κυκλοφορίας του που παραπέμπει στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.

Πέραν του γεγονότος ότι το βίντεο είναι υψηλής ανάλυσης, συγκριτικά με όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα που η ποιότητα της εικόνας ήταν μέτρια, το μήνυμα-απειλή μεταδόθηκε μέσω Twitter, αλλά και με απευθείας αποστολή στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Την ίδια ώρα, πρώτη φορά οι εμπνευστές του βίντεο μοντάρουν πλάνα από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Γκόμπε για να στείλουν το μήνυμά τους.

Παράλληλα, στο βίντεο υπάρχουν υπότιτλοι στα αραβικά και στα αγγλικά ώστε να υπάρχει ευρεία κατανόηση των όσων λέει ο Σεκάου, κάτι που θυμίζει έργο τζιχαντιστών.
Όλα αυτά, ενώ πίσω από τον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ ανεμίζει μία μαύρη σημαία του ΙΚ, όπως ακριβώς στα πλάνα που δημοσιεύουν οι τζιχαντιστές ενώ, το βίντεο ολοκληρώνεται με επιβλητικούς ήχους που θυμίζουν άνεμο και με το σήμα της οργάνωσης, αλλά και του ΙΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.