Ειδησεογραφικό site

Η Μέρκελ μπήκε στα λεξικά – Δείτε τι σημαίνει!

45

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (για τους δικούς μας λόγους), όμως και στην Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει και πολλές συμπάθειες. Ιδίως στους νέους, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό της μια πολιτικό που δεν είναι γρήγορη στις αντιδράσεις της και διαρκώς αναβάλλει τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την χώρα.

Αυτό το χαρακτηριστικό της είναι που έχει φέρει στα στόματα των Γερμανών τον τελευταίο καιρό μια νέα λέξη, το ρήμα Merkeln. Το οποίο σύμφωνα με τον εκδότη του γερμανικού λεξικού Langenscheidt σημαίνει περιφραστικά «δεν κάνω τίποτα», «δεν παίρνω αποφάσεις», «δεν λέω τίποτα».

Η λέξη Merkeln είναι μία από τις 30 λέξεις που διαγωνίζονται σύμφωνα με το συγκεκριμένο λεξικό για την «Νεανική Λέξη της Χρονιάς» η οποία θα καταχωρηθεί στην έκδοση της επόμενης χρονιάς. Μέχρι στιγμής από τις λέξεις που συμμετέχουν σ’ αυτό το ιδιότυπο διαγωνισμό, το Merkeln είναι μακράν στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το 34% των ψήφων.

Η χρήση της λέξης αντανακλά την γενικότερη πεποίθηση που διαμορφώνεται στην γερμανική κοινή γνώμη ότι η Μέρκελ δεν μιλά και δεν παίρνει αποφάσεις μέχρι να είναι σίγουρη ότι ακολουθεί το γενικότερο ρεύμα της κοινής γνώμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, όταν υπήρχαν οι επιθέσεις των νεοναζί εναντίον των μεταναστών στην Γερμανία, τα πιο δημοφιλή hastags στο twitter ήταν το #Merkelschweigt («Η Μέρκελ παραμένει σιωπηλή») και το #Merkelsagwas («Μέρκελ, πές κάτι»).

Τα σχόλια είναι κλειστά.